ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Προειδοποιούν οι παραγωγοί για τις νοθείες - Τι πρέπει να προσέχουμε

Ελαιόλαδο: Προειδοποιούν οι παραγωγοί για τις νοθείες - Τι πρέπει να προσέχουμε
(photo by Daniel Harvey Gonzalez/In Pictures via Getty Images)

Σε μάστιγα εξελίσσεται η νοθεία στο ελαιόλαδο - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης

Σταθερά ψηλά κρατιούνται οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο με την Λακωνία να δίνει το στίγμα με τις τρεις τελευταίες πωλήσεις που έγιναν.

Ειδικότερα η πώληση 3 βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, εσοδείας 2023-2024 έγινε στην τιμή των 9,05 ευρώ το κιλό.

Σχολιάζοντας στο Newsbobm.gr την πορεία των τιμών ελαιολάδου ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης ανέφερε: «η φετινή παραγωγή τελείωσε για εμάς με μείωση που αγγίζει το 75% σε σχέση με πέρσι. Το τελευταίο διάστημα έγιναν τρεις πράξεις στο 9,05 ευρώ το κιλό. Τα συγκεκριμένα βυτία πουλήθηκαν τόσο σε Έλληνες τυποποιητές όσο και σε Ιταλούς εμπόρους».

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά τις νοθείες που ακούγονται οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Όταν αγοράζει ένα φθηνό λάδι όταν όλη η αγορά είναι ακριβή θα πρέπει να καταλάβει ότι κάτι παίζει. Μια λογική τιμή στο ράφι θα είναι στα 12 ευρώ το λίτρο».

Τέλος όσον αφορά την τιμή του τενεκέ ο κ. Μπατσάκης εξήγησε στο Newsbomb.gr ότι είναι στα 170 ευρώ στην Λακωνία.

Οργιάζει η νοθεία

Σε μάστιγα εξελίσσεται η νοθεία στο ελαιόλαδο, με τον ΣΕΒΙΤΕΛ να κάνει λόγο για ανάμειξή του με άλλες ουσίες και την τιμή του να φτάνει στα 8 ευρώ το λίτρο!

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ αναφέρει πως η ενωσιακή νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να απαγορεύσουν την παραγωγή τέτοιων μειγμάτων στην επικράτειά τους για διακίνηση στην εσωτερική τους αγορά, πράγμα που ισχύει και στην Ελλάδα.

Οι απάτες σε βάρος ανυποψίαστων καταναλωτών βρίσκονται φέτος, λόγω των υψηλών τιμών του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, σε έξαρση στη χώρα μας, με τον ελαιοκομικό τομέα να εισέρχεται σε νέες περιπέτειες από την κυκλοφορία μειγμάτων ελαιόλαδου με σπορέλαια, παραγόμενα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και εισαγόμενα στην Ελλάδα.

Την αποκάλυψη αυτή κάνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανόλης Γιαννούλης καλεί μέσω της «Νέας Κρήτης» τους καταναλωτές να μην κάνουν το λάθος να ψάχνουν από τους παραγωγούς την αγορά χύμα ελαιολάδου σε ντενεκέδες, γιατί κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει ως προς το περιεχόμενο!

Συγκεκριμένα, o ΣΕΒΙΤΕΛ αναφέρει πως η ενωσιακή νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να απαγορεύσουν την παραγωγή τέτοιων μειγμάτων στην επικράτειά τους για διακίνηση στην εσωτερική τους αγορά, πράγμα που ισχύει και στην Ελλάδα. Αλλά δεν μπορούν να απαγορεύσουν την εμπορία των μειγμάτων αυτών στην εσωτερική τους αγορά μέσω εισαγωγών από άλλες χώρες.