ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παροχές 385 εκατ. ευρώ στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Ποιοι θα τις μοιρασθούν

Παροχές 385 εκατ. ευρώ στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Ποιοι θα τις μοιρασθούν

Παροχές 385 εκατ. ευρώ κρύβουν διατάξεις στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Τις παροχές θα τις μοιρασθούν συνταξιούχοι, άνεργοι και άλλοι ασφαλισμένοι 

Μποναμά 385 εκατ. ευρώ κρύβουν οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου». Θα τον μοιραστούν ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, ακόμη και υπάλληλοι που επισπεύδουν τις εκκρεμείς συντάξεις.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει το νομοσχέδιο, η κοστολόγηση των ρυθμίσεων επιφέρει αύξηση δαπανών που κατανέμονται ως εξής:

  • Ετήσια δαπάνη ύψους 146,5 εκατ. ευρώ από τη χορήγηση εφεξής του τμήματος της σύνταξης (30%) το οποίο σήμερα παρακρατείται από τους συνταξιούχους που απασχολούνται. Ταυτόχρονα εκτιμάται ετήσια αύξηση εσόδων ύψους 51 εκατ. ευρώ περίπου από τη θέσπιση ειδικού πόρου υπέρ του e-ΕΦΚΑ που θα καταβάλλουν οι συνταξιούχοι που δηλώνουν ότι απασχολούνται.
  • Εφάπαξ δαπάνη 104,8 εκατ. ευρώ από τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ με προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ.
  • Ετήσια δαπάνη της ΔΥΠΑ ποσού 43,3 εκατ. ευρώ περίπου από τη θέσπιση ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας διάρκειας 9 μηνών για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες και όλες τις μισθωτές ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ που είναι εργαζόμενες με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου ή ως έμμισθες δικηγόροι.
  • Ετήσια δαπάνη ύψους 100,7 εκατ. ευρώ από την καταβολή συντάξεων σε ασφαλισμένους οφειλέτες (με χρέη έως 30.000€) η οποία αντισταθμίζεται κατά 34,2 εκατ. ευρώ περίπου από την παρακράτηση των οφειλόμενων εισφορών.
  • Δαπάνη της ΔΥΠΑ από τη μη αναστολή του επιδόματος ανεργίας στους απασχολούμενους με 12ήμερη απασχόληση ανά μήνα.
  • Αύξηση δαπάνης από την αύξηση δικαιούχων προς ένταξη στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα λόγω του μη συνυπολογισμού άλλων παροχών στο δηλούμενο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την εγγυημένη μηνιαία ενίσχυσή τους.
  • Ετήσια δαπάνη από την αναδρομική αύξηση συντάξεων σε τραπεζικούς συνταξιούχους του πρώην ΕΤΑΤ. Η δαπάνη εκτιμάται στα 2,4 εκατ. ευρώ για το 2023 και στις 960.000 ευρώ περίπου για το 2024.
  • Ετήσια δαπάνη ύψους 1 εκατ. ευρώ περίπου από την τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης σύνταξης θανάτου σε προστατευόμενα δικαιοδόχα τέκνα μέχρι το 24ο έτος της ηλικίας τους. Εκτιμάται ότι από το 2023 έως το 2039 η συνολική επιβάρυνση θα είναι 10,1 εκατ. ευρώ.
  • Ετήσια δαπάνη από την επέκταση για ένα επιπλέον έτος της αναζήτησης της πενταετίας του ασφαλιστικού δεσμού για τους πρωτοασφαλισμένους προ της 1ης.1.1993 οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης για τη λήψη μειωμένης σύνταξης σε περίπτωση που δεν συμπληρώνουν εκατό (100) ημέρες ασφάλισης εντός του έτους 2020. Η εν λόγω διάταξη ευνοεί όσους θα έχαναν τη σύνταξη στα 62 και θα έπρεπε να περιμένουν μία 5ετία για να πάρουν πλήρη στα 67.
  • Δαπάνη από την ενοποίηση των προϋποθέσεων θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης με 15ετία σε όλα Ταμεία και ταυτόχρονα ετήσια απώλεια εσόδων 5,5 εκατ. ευρώ από ασφαλισμένους που θα εξέλθουν με επικουρική με λιγότερα χρόνια ασφάλισης.
  • Δαπάνη από την αποζημίωση του προσωπικού που συμμετέχει στα κλιμάκια, ομάδες κ.λπ. για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, η οποία εκτιμάται στο ποσό των 13,7 εκατ. ευρώ περίπου.

Συγκράτηση επιτοκίων σε ρυθμίσεις οφειλών

Στο νέο ασφαλιστικό προβλέπεται ακόμη:

  • Απώλεια εσόδων από τη μη αναζήτηση εισφορών υπέρ του ΟΑΕΕ από τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως και 10 δωματίων που είτε έχουν υπαχθεί καλόπιστα στον πρώην ΟΓΑ ενώ δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις είτε έχουν υπαχθεί από 1ης.1.2017 καλόπιστα στην ασφάλιση του ΟΓΑ βάσει βεβαίωσης εξαίρεσης που χορηγήθηκε από τον ΟΑΕΕ.
  • Απώλεια εσόδων του e-ΕΦΚΑ και των ΦΚΑ από την αναστολή αύξησης του επιτοκίου για οφειλές.
  • Αύξηση των εσόδων από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τους προέδρους Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων με πληθυσμό κάτω των 100.000 κατοίκων που θα επιλέξουν την αντιμισθία του δήμου αντί των αποδοχών της θέσης από την οποία προέρχονται.