ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβότερο κατά 20% το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Στα ύψη οι τιμές των κρεάτων

Ακριβότερο κατά 20% το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Στα ύψη οι τιμές των κρεάτων
AP

Ο συνήθης πρωταγωνιστής του χριστουγεννιάτικου γεύματος φαίνεται ότι φέτος θα λείψει από αρκετά νοικοκυριά 

Πιο «δύσκολο» φαίνεται πως είναι για αρκετούς καταναλωτές το... μενού για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς οι τιμές των κρεάτων, που συνήθως πρωταγωνιστούν στα εορταστικά γεύματα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιορίζουν τις ποσότητες, αφού οι αυξήσεις στις τιμές έχουν κάνει σε πολλές περιπτώσεις την αγορά κρεάτων απαγορευτική, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται πως η προσαύξηση της τιμής του κρέατος από τη στάνη στο κρεοπωλείο μπορεί να φτάσει ακόμα και το 100%.

Συγκεκριμένα, ένα αρνί γύρω στα 10 κιλά φεύγει από τον παραγωγό στα 80 ευρώ, με τον ΦΠΑ, ο έμπορος αγοράζει στα 90 ευρώ και πουλάει γύρω στα 130 ευρώ, με τους παραγωγούς να δηλώνουν ότι δεν καθορίζουν ποτέ εκείνοι τις τιμές, αλλά οι έμποροι.

Πιο αναλυτικά, φέτος:

Για αρνάκι γάλακτος, θα πληρώσετε 7,5 ευρώ

Για κατσίκι 8 ευρώ αντί για 6,80 που πωλούνταν πέρυσι

Το βόειο κρέας πωλείται στα 12-14 ευρώ αντί για 11-13 ευρώ πέρυσι

Το χοιρινό κρέας πωλείται στα 8-9 ευρώ αντί για 7,5 ευρώ πέρυσι

Η γαλοπούλα στα 12 ευρώ αντί για 11 ευρώ πέρυσι

Τα κρέατα στην πλειοψηφία τους είναι ακριβότερα φέτος κατά ένα με δύο ευρώ, με το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να διχάζει, καθώς ειδικοί εκτιμούν ότι το κόστος του θα έχει άνοδο της τάξεως του 20%, την ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας υποστηρίζει ότι οι τιμές φέτος θα είναι συγκρατημένες, αφού τίθεται σε ισχύ το Καλάθι των Χριστουγέννων, το οποίο θα περιλαμβάνει και κρέατα.