ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Το Άμπου Ντάμπι θα αγοράσει μερίδιο στο λιμάνι της Σμύρνης

Τουρκία: Το Άμπου Ντάμπι θα αγοράσει μερίδιο στο λιμάνι της Σμύρνης

Επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στην Τουρκία τα ΗΑΕ με την αγορά ποσοστού δεύτερου τουρκικού λιμένα. 

Στην αγορά μεριδίου σε ένα βασικό λιμάνι της Τουρκίας προχωρούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Ειδικότερα, ο όμιλος AD Ports Group που ελέγχεται από το κράτος των ΗΑΕ θα επενδύσει στο Turkey Wealth Fund για τη διαχείριση του λιμανιού της Σμύρνης στην ακτή του Αιγαίου, ανέφεραν πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς. Η αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. δολάρια.

Η επένδυση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και στην εξωστρέφεια της τουρκικής οικονομίας για την άντληση ξένων κεφαλαίων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου τον Μάιο που είχε ως στόχο να διευκολύνει τις επενδύσεις. Οι δύο χώρες συμφώνησαν μια σειρά συναλλαγών αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο

Οι Εμιρατινοί έχουν ανταποκριθεί στο επενδυτικό κάλεσμα της Τουρκίας, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες για να τοποθετήσουν τα τεράστια κεφάλαιά τους. Ενδεικτική ήταν η αγορά πρόσφατα έτερου τουρκικού λιμανιού.