ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Δυσεύρετη φέτος η ελληνική γαλοπούλα - Πού κυμαίνονται οι τιμές

Ακρίβεια: Δυσεύρετη φέτος η ελληνική γαλοπούλα - Πού κυμαίνονται οι τιμές

Ακριβό θα είναι φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε σχέση με πέρυσι, αφού το κρέας, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γλυκά είναι «στα ύψη» - Μεγάλη η έλλειψη σε ελληνικές γαλοπούλες - Που κυμαίνονται οι τιμές της

Οι φετινές γιορτές θα είναι αισθητά ακριβότερες σε σχέση με πέρυσι, καθώς η ακρίβεια καλπάζει και «χτυπά» το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Ως εκ τούτου οι καταναλωτές φαίνεται πως θα πληρώσουν κατά 20%-30% ακριβότερα το φετινό εορταστικό τραπέζι, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ.

Ειδικότερα όσον αφορά την γαλοπούλα τη «βασίλισσα» του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού οι τιμές αν και δεν πρόκειται να είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με πέρσι αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι πως θα είναι ελάχιστες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο ήταν πάρα πολύ μεγάλες λόγω των καταστροφών στο ζωικό κεφάλαιο που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στον Θεσσαλικό Κάμπο.

Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης θα καλύψουν οι εισαγωγές από την Ιταλία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr ο κ. Θεόδωρος Ρούσσος, πρόεδρος της Ένωσης Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας-Αττικής «Οι Ταξιάρχες»: «έχουμε μεγάλη έλλειψη σε γαλοπούλες λόγω των καταστροφών στη Θεσσαλία. Νωπή γαλοπούλα θα βρίσκουμε αλλά δεν θα είναι απαραίτητα ελληνική ελευθέρας βοσκής. Έχουμε κάνει όπως κάθε χρόνο εισαγωγές από την Ιταλία και τη Γαλλία».

Ο κ. Θεόδωρος Ρούσσος είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας-Αττικής «Οι Ταξιάρχες» μίλησε στο Newsbomb.gr.

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά τις τιμές κυμαίνονται περίπου στα 11 ευρώ η ίδια δηλαδή σε σχέση με πέρσι. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι τα κρεοπωλεία έχουν κάνει τις παραγγελίες τους και έχουν και τις κρατήσεις τους οπότε δεν θα μπορεί να βρει κάποιος ελληνική γαλοπούλα την τελευταία στιγμή».

Οι τιμές στα βασικά προϊόντα των σουπερμάρκετ και των αγορών καταγράφουν αξιοσημείωτη αύξηση συγκριτικά με το 2022.

  • Αρνί φέτος από 10,4€ έως 12,6€ (το Πάσχα του 2023 είχε 9,99€), δηλαδή αύξηση από 4,1% έως 26,16%
  • Κατσίκι φέτος από 11€ έως 13,76€ (το Πάσχα του 2023 είχε 9,99€), δηλαδή αύξηση από 11% έως 38%
  • Χοιρινό φέτος από 6,2€ έως 9€ (πέρυσι από 4€ έως 6,20€), δηλαδή αύξηση 50%
  • Βασιλόπιτα και τσουρέκι ιδιωτικής ετικέτας φέτος από 2,48€ / 400 γραμμάρια (τα Χριστούγεννα του 2022 από 1,89€), δηλαδή αύξηση πάνω από 31%
  • Αυγά – η δεκάδα ιδιωτικής ετικέτας – φέτος 2,99€ (πέρυσι είχαν 2€), δηλαδή αύξηση 50%
  • Ελαιόλαδο φέτος έχει ξεπεράσει τα 14€ (πέρυσι είχε 5,55€), δηλαδή αύξηση πάνω από 150%
  • Φέτα φέτος 9,99€ (πέρυσι είχε 8,35€), δηλαδή αύξηση 20%
  • Οπωροκηπευτικά και φρούτα αύξηση 50% συγκριτικά με πέρυσι