ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροδιαφυγή: Έρχονται νέοι «έξυπνοι» έλεγχοι – Ποιοι «μπαίνουν» στο στόχαστρο

Φοροδιαφυγή: Έρχονται νέοι «έξυπνοι» έλεγχοι – Ποιοι «μπαίνουν» στο στόχαστρο
UNSPLASH.

Ο ελεγκτικός «κλοιός» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Την 7η Δεκεμβρίου, «πέρασε» από τη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με 158 «ναι». Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ, καταψήφισαν 140 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Πλέον, με τις νέες διατάξεις και τις αλλαγές που έρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι μηχανισμοί του Υπουργείου Οικονομικών στρέφονται στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, η οποία αποτελεί «μαραθώνιο», όπως έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

«Για εμάς, η φορολογική δικαιοσύνη είναι ύψιστη αξία και θα συνεχίσουμε να την υπηρετούμε στην πράξη. Αυτή η μεταρρύθμιση είναι τρόπος ζωής και όχι άλλοθι για βήμα σημειωτόν· ευτυχώς για εμάς, αυτή τη στάση θέλει ο ελληνικός λαός και η κοινωνία. Κοινωνία που είναι πιο μπροστά από όλους μας και αυτήν τη στάση –της πραγματικής δράσης– επιβραβεύει», είχε τονίσει ο Υφυπουργός Οικονομικών, κατά τη συζήτηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Ο «έξυπνος» ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Η Αρχή προχωρά στη δημιουργία ενός ελεγκτικού «κλοιού» γύρω από αγοραστές ακινήτων με μετρητά, ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb, επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα και υψηλές δαπάνες καθώς και άλλους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν μηχάνημα POS, επιχειρήσεις με μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ και φορολογικές υποθέσεις που προέκυψαν έπειτα από εισαγγελική παραγγελία.

Το πλάνο προβλέπει τη διενέργεια περισσότερων από 40.000 στοχευμένους ελέγχους, 2.500 ελέγχους στη φορολογία ακινήτων εκτός του ΕΝΦΙΑ και 900 έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής. Από το σύνολο των υποθέσεων, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Στους νέους ελεγκτικούς στόχους για το 2024, περιλαμβάνονται:

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ θα λάβει από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking και Expedia Group / VRBO στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει όλα τα στοιχεία των μισθώσεων για το 2023.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει πλήρη εικόνα για το είδος και την επιφάνεια των ακινήτων που εκμισθώνονται, το ύψος των εσόδων που εισπράττουν οι διαχειριστές και θα μπορεί μέσω «εξπρές» διασταυρώσεων να εντοπίζει περιπτώσεις μη δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο ή ψευδούς δήλωσης για τα στοιχεία των ακινήτων και τη διάρκεια της εκμίσθωσης.

Το πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ ανέρχεται ανά φορολογικό έτος στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ.

Επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα: Στις αρχές Ιανουαρίου, περίπου 20.000 επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα των 10.000 ευρώ αλλά οι καταναλωτικές τους δαπάνες κυμαίνονται από 30.000 ευρώ έως και 200.000 ευρώ, αναμένεται να λάβουν κλήσεις για έλεγχο.

Αγορές ακινήτων με μετρητά: Θα διερευνηθεί εάν τα χρήματα με τα οποία αγοράσθηκαν ακίνητα με μετρητά δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία οι αγοραστές. Σε περίπτωση που τα χρήματα δεν προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και όσοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τη προέλευση αυτών, θα χρεωθούν με επιπλέον φόρο ύψους 33% επί του «ακάλυπτου» ποσού, καθώς θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

Αφορολόγητες δωρεές και γονικές παροχές: Στόχος είναι να εντοπισθούν «τριγωνικές» μεταβιβάσεις ακινήτων και χρημάτων, όπως για παράδειγμα περιπτώσεις που το παιδί έχει δωρίσει χρήματα στον γονέα του και εκείνος στη συνέχεια έδωσε με γονική παροχή τα χρήματα στο άλλο του παιδί.

Εγκατάσταση POS: Από το νέο έτος, θα πρέπει να διαθέτουν μηχάνημα ηλεκτρονικών συναλλαγών 35 κατηγορίες επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων οδηγοί ταξί, πωλητές σε λαϊκές αγορές και μεσίτες.

Στους παραβάτες, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Παράλληλα, οι επαγγελματίες υποχρεωτικά θα πρέπει να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες και με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής (IRIS) και όσοι δεν έχουν δηλώσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τον λογαριασμό τους, θα καταβάλλουν διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις