ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Φωτιά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Αύξηση 11,4% στο κόστος του

Ακρίβεια: Φωτιά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Αύξηση 11,4% στο κόστος του

Αυξημένο έως 11,4% το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού φέτος καθώς η ακρίβεια δεν υποχωρεί

Αυξημένο, λόγω ακρίβειας, θα είναι το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού κατά 10,8% έως 11,4% σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) καθώς για το γεύμα 6-8 ατόμων θα χρειασθούν 140,76 ευρώ αντί 103,10 ευρώ πέρυσι.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σχέση με πέρυσι καταγράφονται σε:

Ελαιόλαδο 62%

Μήλα 36,6%

Αρνί 22,9%

Πατάτες 21,5%

Κρασί 21,2%

Γαλοπούλα 21,1%

Αντιθέτως, μειωμένες είναι οι τιμές στα παραδοσιακά γλυκά των εορτών, καθώς οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα ζαχαροπλαστείου πωλούνται κατά μέσο όρο -10,6% και -6,7% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.

Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που εμφανίζονται στους παρακάτω πίνακες είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι». Αντίθετα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται, όπως κάθε χρόνο, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ή στο «εορταστικό καλάθι».