ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: «Η ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική» – Προειδοποίηση για τα «κόκκινα» δάνεια

Κομισιόν: «Η ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική» – Προειδοποίηση για τα «κόκκινα» δάνεια
AP.

«Η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της», όπως τονίσθηκε στη νεότερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εγχώρια οικονομία.

Άλλο ένα θετικό νέο για την ελληνική οικονομία, αυτήν τη φορά διά… στόματος της Κομισιόν. «Η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της, καθώς παραμένει ανθεκτική η κατάσταση σε οικονομικό, δημοσιονομικό και χρηματοοικονομικό μέτωπο, παρά τις προκλήσεις», επισημάνθηκε στην έκθεση της Επιτροπής, κατόπιν της τρίτης μεταμνημονιακής αποστολής αξιολόγησης, που πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο 02 – 05 Οκτωβρίου.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει χαμηλό ρίσκο σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ, οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι υψηλοί, λόγω του ακόμη υψηλού χρέους ως προς το ΑΕΠ, σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

«Οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους για την περίοδο 2023 – 2025 είναι χαμηλές, εξαιτίας των σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων και της μέτριας απόσβεσης του χρέους», σημειώθηκε, ενώ, η Κομισιόν στάθηκε και στην πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων διάσωσης, το μεγάλο «μαξιλάρι» που διαθέτει η Αθήνα και τη συνεχιζόμενη έξοδο στις αγορές, με επιτυχημένες δημοπρασίες ομολόγων.

Η εξέλιξη της οικονομίας

Ύστερα από την ισχυρή ανάπτυξη του περασμένου έτους, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να μετριασθεί, με την αύξηση του ΑΕΠ, όμως, να υπερβαίνει τη μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη.

Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4% το 2023, κατά 2,3% το 2024 και κατά 2,2% το 2025, με τις επενδύσεις να αναμένεται να αποτελέσουν «μοχλό» ανάπτυξης, πέραν της κατανάλωσης. Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές αναμένεται να έχουν μόνο μικρό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Μετά την απότομη μείωση κατά το α’ εξάμηνο του 2023, ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται, αν και με πιο αργό ρυθμό, αφού υπάρχει αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας και οι μισθοί αυξάνονται, τονίσθηκε από την Επιτροπή.

Δημόσια οικονομικά

Η Κομισιόν περιμένει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και την περαιτέρω αύξηση στο 2024 – 2025, λόγω της χαμηλής αύξησης των δαπανών και της συνεχιζόμενης αύξησης των εσόδων. Οι ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου έχουν μειωθεί, όμως, αυτή παραμένει ανομοιόμορφη, καθώς η Κομισιόν χαρακτηρίζει ως «ικανοποιητική» την πρόοδο στις συντάξεις, αλλά επίμονες τις οφειλές στα νοσοκομεία.

Τράπεζες

Η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει ισχυρή, αλλά η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων («κόκκινων») δανείων, ιδίως από τους servicers, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η Κομισιόν υπογράμμισε ότι τα επιτοκιακά περιθώρια αναμένεται να συρρικνωθούν, λόγω της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης.

Όπως σημειώθηκε, η μείωση του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων έχει επιβραδυνθεί το α’ εξάμηνο του 2023, έπειτα από τη σημαντική βελτίωση των περασμένων ετών. Συνεπώς, η έκθεση εντοπίζει δυσκολίες στη συνέχεια της μείωσης των «κόκκινων» δανείων οργανικά. Πάντως, ανέφερε ότι η επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» θα βοηθήσει.

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι servicers στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, η Κομισιόν μίλησε για τις καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες, το ακόμη υψηλό ποσοστό των άγονων πλειστηριασμών και σε έναν μικρότερο βαθμό τον χαμηλό, αλλά αυξανόμενο ρυθμό του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Τέλος, η Κομισιόν έγραψε ότι η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου γίνεται αποδοτικότερη, με τον νέο νόμο για την διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων.

Σχετικές ειδήσεις