ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιάννης Στουρνάρας: Η επενδυτική βαθμίδα σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα

Γιάννης Στουρνάρας: Η επενδυτική βαθμίδα σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα

Ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για τη δημοσιονομική ανάπτυξη της χώρας 

Ως την απαρχή μίας νέας προσπάθειας να αυξηθεί η ευημερία του ελληνικού λαού περιέγραψε την επενδυτική βαθμίδα που πήρε η Ελλάδα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εξηγώντας ότι σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι δημοσιονομικά πάμε καλά, όπως και στην ανάπτυξη, όμως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, γραφειοκρατία στο Δημόσιο αλλά και φοροδιαφυγή, που αποτελούν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν.

Επεσήμανε δε ότι οι μέσες μισθολογικές αυξήσεις πρέπει να ακολουθούν τη μέση αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ εστίασε την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στον παραγωγικό τομέα. «Όταν τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά, θα φτάσουμε σε πιστοληπτική ικανότητα Α» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Για το πρόστιμο των 41,7 εκατομμυρίων ευρώ σε 5 Τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για εναρμονισμένη πρακτική και το ύψος των χρεώσεων σε συναλλαγές ανάληψης μετρητών με κάρτα τράπεζας, από το ΑΤΜ άλλης σχολίασε ότι οι θεσμοί λειτουργούν.

Συμπλήρωσε δε ότι απαιτείται ενδυνάμωση των μικρών τραπεζών για να προκληθεί μεγαλύτερος ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα.

Για το ζήτημα των ημερών, τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «αργήσαμε να δημιουργήσουμε μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα» ενώ έδωσε το παράδειγμα της Κύπρου, που έχει όφελος 6% του ΑΕΠ από τα ξένα πανεπιστήμια, ενώ τόνισε ότι η Παιδεία πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την αγορά εργασίας.

Σε ερώτηση για την ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρα της χρονιάς για το 2023 από τον Economist, ο Διοικητής της ΤτΕ είπε ότι πρόκειται για ένα περιοδικό με υψηλό κύρος και όσα είπε για την Ελλάδα σε δύο τεύχη είναι πολύ σημαντικά.