ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: Εθνικός στόχος η μείωση της ανεργίας κάτω του 8%

Άδωνις Γεωργιάδης: Εθνικός στόχος η μείωση της ανεργίας κάτω του 8%

Η μείωση της ανεργίας κάτω του 8% αποτελεί εθνικό στόχο για το νέο έτος

Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» για τις προσδοκίες του νέου έτους, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι στόχος είναι η ανεργία να πέσει κάτω από το 8%.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός τόνισε:

«Η αξιοσημείωτη πρόοδος που έχει πραγματοποιήσει η χώρα μας μετά από μια δεκαετία, και πλέον, κρίσης, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να προσελκύσουμε επενδύσεις σε διάφορους κλάδους της οικονομίας όπως στον τουρισμό και στην υψηλή τεχνολογία, που λίγα χρόνια πριν, ούτε τις ονειρευόμασταν.

Ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχα τη χαρά να πετύχουμε, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, πολλαπλά ρεκόρ σε επενδύσεις και απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων για τη χώρα μας. Παρά την αλματώδη πορεία ανάπτυξης, υπάρχουν ακόμα σημαντικές αβεβαιότητες και προκλήσεις για την ελληνική οικονομία που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποφασιστικά.

Η επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας για τη μεσοπρόθεσμη οικονομική της ανάπτυξη είναι η επανεκπαίδευση του εργατικού της δυναμικού. Εάν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό το στόχο, η οικονομική μας ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα φρενάρει. Οι επενδυτές δεν πρόκειται να επιλέξουν να έρχονται σε μια χώρα εάν δεν διαπιστώνουν, ότι μπορούν σε αυτή τη χώρα να βρουν το κατάλληλο εργατικό δυναμικό. Και η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού για την Ελλάδα γίνεται ολοένα μεγαλύτερο ζήτημα όπως και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Έχουμε όμως την εξαιρετική τύχη να έχουμε στη διάθεση μας αθροιστικά από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το νέο ΕΣΠΑ, γιγαντιαίους για τα δεδομένα της χώρας μας πόρους για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο. Η δικιά μας ευθύνη είναι αυτοί οι πόροι να χρησιμοποιηθούν με σύνεση, με αποτελεσματικότητα και να είναι καλά στοχευμένοι, ώστε να παράγουν στο τέλος το αποτέλεσμα που η ελληνική οικονομία έχει απόλυτη ανάγκη.

Σύμμαχος η ΔΥΠΑ

Ο σημαντικότερος σύμμαχος για την επίτευξη του στόχου μας, είναι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Τα τελευταία χρόνια, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της εποχής, η ΔΥΠΑ σχεδιάζει αναβαθμισμένα προγράμματα απασχόλησης, επιχειρηματικότητας και απόκτησης εργασιακής και επαγγελματικής εμπειρίας, προκειμένου να καλύψει ένα ευρύ φάσμα των αναγκών της αγοράς και της κοινωνίας. Ο εθνικός στόχος για μείωση της ανεργίας κάτω από 8% το 2024 με τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, είναι εφικτός και ρεαλιστικός. Η μείωση της ανεργίας θα βοηθήσει την οικονομία, τα ασφαλιστικά ταμεία, την κοινωνία, ενώ όσο η ανεργία μας πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο της Ευρώπης, θα γινόμαστε περισσότερο ανταγωνιστικοί και ελκυστικοί για επενδύσεις.

Η Ελλάδα έχει θέσει γερά τις βάσεις για ραγδαία ανάπτυξη, ενώ ήδη τα πεπραγμένα της είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Δεν είναι ώρα τώρα να κάνουμε πίσω. Προχωράμε μπροστά με σχέδιο και πρόγραμμα για ένα καλύτερο αύριο».