ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτές είναι οι 12 εντολές για την οικονομία – Τι περιλαμβάνει ο «μπλε φάκελος» του Κωστή Χατζηδάκη

Αυτές είναι οι 12 εντολές για την οικονομία – Τι περιλαμβάνει ο «μπλε φάκελος» του Κωστή Χατζηδάκη
INTIME.

Οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Τα κυριότερα σημεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για το 2024, με «αιχμή του δόρατος» την αναμόρφωση του καθεστώτος ενοίκιασης ακινήτων, την ενίσχυση των εισοδημάτων, τη βελτίωση της φορολογίας αλλά και τη μείωση του δημοσίου χρέους περιγράφονται αναλυτικά στον «μπλε φάκελο» που παρέλαβε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Μεταξύ των βασικών στόχων είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, ενώ, προβλέπονται ένα νέο σύστημα βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας και αποτελεσματικότερος έλεγχος των οχημάτων που κυκλοφορούν, μέσω αυτοποιημένης διαδικασίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News.

Το σχέδιο δράσεων για το 2024 έχει δώδεκα κεντρικούς άξονες με τις δράσεις που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας το Υπουργείο, στοχεύοντας στην περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

  • Η περαιτέρω εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων.
  • Η συνέχιση και ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των αντικειμενικών τιμών.
  • Η αποπληρωμή των κρατικών εγγυήσεων.
  • Μηχανισμοί παρακολούθησης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους.
  • Νέα πολιτική διαχείρισης των ανώνυμων εταιρειών του Υπερταμείου.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους, προβλέπεται η περαιτέρω πρόωρη εξόφληση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων με σχετικά υψηλό κόστος εξυπηρέτησης, υπό την προϋπόθεση ότι το κόστος του νέου δανεισμού θα υπολείπεται του προαναφερόμενου κόστους εξυπηρέτησης.

Φορολογία και εισοδήματα

Πέραν των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, όπως η αναμόρφωση του μισθολογικού στον δημόσιο τομέα, η μείωση φορολογικής επιβάρυνσης από υπέρ – εκπτώσεις δαπανών που αφορούν «πράσινη» οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, καθώς και η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος, προγραμματίζεται η παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών (μέσω του νόμου 4935/2022) μέσω παροχής έκπτωσης για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται.

Η εκτίμηση του δημοσιονομικού κόστους θα πραγματοποιηθεί κατόπιν συλλογής δεδομένων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από την εκκαθάριση των δηλώσεων που υπεβλήθησαν το 2023.

Σχετικές ειδήσεις