ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Εκτίναξη 16,5% κατέγραψε η μετοχή του αεροδρομίου στο ΧΑ

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Εκτίναξη 16,5% κατέγραψε η μετοχή του αεροδρομίου στο ΧΑ

Έως 16,5% εκτίναξη κατέγραψε η μετοχή του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο ντεμπούτο του σήμερα Τετάρτη στο ΧΑ

Κινούμενη έως τα 9,56 ευρώ ανά κομμάτι, εκτίναξη έως 16,5% κατέγραψε ενδοσυνεδριακά η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της, σήμερα Τετάρτη.

Είναι ενδεικτικό πως η αξία των συναλλαγών που έγιναν στη μετοχή μόνον την πρώτη ώρα της συνεδρίασης άγγιξε τα 40 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως η συνολική έγκυρη ζήτηση των 90.000.000 προσφερόμενων μετοχών του IPO του «Ελευθέριος Βενιζέλος» υπερκαλύφθηκε σε μέσα επίπεδα κατά 11,6 φορές, ενώ η ελληνική δημόσια προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 16,9 φορές, με τη ζήτηση από τις 21.472 αιτήσεις εγγραφής των μικροεπενδυτών να υπερκαλύπτουν την προσφορά κατά 23,2 φορές.

Συνολικά 2.200.000 μετοχές (ήτοι το 13,56% του συνόλου) διατέθηκαν σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές και 77.800.000 μετοχές (δηλαδή το 86,44% του συνόλου) διατέθηκαν σε θεσμικούς επενδυτές.

Στα 784,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ που συγκεντρώθηκαν από τη συνδυασμένη προσφορά, συμπεριλαμβανομένης της προσαύξησης (Premium), καθώς η AviAlliance όπως προβλεπόταν έλαβε 30.000.000 στην τιμή των 9,758 ευρώ και όχι στα 8,2 ευρώ με την οποία αρχίζει σήμερα διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο.

Πολύ καλό νέο

Κατά την τελετή εισαγωγής της μετοχής που έγινε στις εγκαταστάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα Τετάρτη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η είσοδος του ΔΑΑ στο ΧΑ αποτελεί ένα πολύ καλό νέο για την εταιρεία, για το χρηματιστήριο, αλλά και για την ελληνική οικονομία γενικότερα και πως, δείχνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και γίνεται όλο και πιο πολύ εξωστρεφής, στηριζόμενη στις επενδύσεις, με το ΔΑΑ να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Η ανοδική πορεία του ΔΑΑ αναμένεται να συνεχιστεί φέτος ενώ προγραμματίζονται επενδύσεις για αύξηση του capacity στα 50 εκατ. επιβάτες έως το 2046», είπε.