ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πέντε ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πέντε ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις

Πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις ισχύουν από φέτος για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες 

Άκρως ευνοϊκό φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς θα ισχύσει φέτος, για χιλιάδες νέους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους.

Για τους εν λόγω αυτοαπασχολούμενους θα ισχύσουν, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ταυτόχρονα 5 ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν μειωμένους συντελεστές επιβολής φόρων, εξαιρέσεις από πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές.

Ρυθμίσεις

Συγκεκριμένα, για τις νεοσύστατες ατομικές επιχειρήσεις που τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερέβησαν τα 10.000 ευρώ κατά το φορολογικό έτος 2023 ισχύουν φέτος οι παρακάτω 5 ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις:

1. Επιβολή φόρου εισοδήματος με συντελεστή μόλις 4,5% επί των καθαρών φορολογητέων εισοδημάτων του 2023: Ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας μειώνεται κατά 50%, εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά του από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Δεδομένου ότι με τον ν. 4646/2019 προβλέπεται ότι από το φορολογικό έτος 2020 ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας των αυτοαπασχολουμένων μειώθηκε από το 22% στο 9%, όσα φυσικά πρόσωπα προέβησαν από το 2021 και μετά σε δήλωση έναρξης επαγγέλματος ιδρύοντας νέες ατομικές επιχειρήσεις και τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους ήταν μέχρι 10.000 ευρώ θα έχουν φέτος το προνόμιο της φορολόγησης των καθαρών εισοδημάτων τους, για το προηγούμενο έτος (για το 2022) με έναν πολύ χαμηλό συντελεστή φόρου της τάξεως του 4,5%.

2. Απαλλαγή από τα νέα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης: Οι ατομικές επιχειρήσεις που κατά το φορολογικό έτος 2023 θεωρούνταν νεοσύστατες, υπό την έννοια ότι διένυσαν το 1ο ή το 2ο ή το 3ο έτος λειτουργίας τους, απαλλάσσονται και από την εφαρμογή του νέου συστήματος τεκμαρτού προσδιορισμού του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος με βάση τον κατώτατο μισθό, τα έτη λειτουργίας και το ύψος του τζίρου, το οποίο προβλέπει ο φορολογικός νόμος 5073/2023.

3. Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος: Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος των 325 ευρώ, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την έναρξη εργασιών. Συνεπώς, οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν έχουν συμπληρώσει καν τριετή λειτουργία δεν θα καταβάλλουν φέτος τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2023.

4. Επιβολή μειωμένου συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος: Οταν αποκτάται για πρώτη φορά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το προς βεβαίωση ποσό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος περιορίζεται στο μισό. Συνεπώς για κάθε νεοσύστατη ατομική επιχείρηση, είτε ασκείται από εμποροβιοτέχνη είτε από ελεύθερο επαγγελματία, ο συντελεστής προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2023 θα μειωθεί από το 55% στο 27,5%, εφόσον κατά τη διάρκεια του 2023 η επιχείρηση απέκτησε για πρώτη φορά εισόδημα (κέρδος) από επιχειρηματική δραστηριότητα.

5. Μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές: Για την πρώτη πενταετία από την έναρξη της δραστηριότητάς τους, οι ασκούντες ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ έναντι των συναδέλφων τους που ασκούν τις επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητές τους για πάνω από 5 έτη.

Η εισφορά για τους επαγγελματίες κατά την πρώτη πενταετία ανέρχεται σε 142,93 ευρώ, ενώ η κανονική εισφορά της 1ης κατηγορίας για όσους έχουν πάνω από 5 έτη, ανέρχεται σε 238,22 ευρώ και της 6ης κατηγορίας σε 642,06 ευρώ.