ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα μειώθηκε στο μισό το διάστημα 2013-2021

ΔΝΤ: Το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα μειώθηκε στο μισό το διάστημα 2013-2021

Η παραοικονομία στη χώρα μας υπέστη σημαντικό «πλήγμα» την τελευταία δεκαετία, γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη αλλά και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Μεγάλη μείωση εμφάνισε η παραοικονομία στην Ελλάδα το διάστημα 2013-2021, καθώς από το 30% του ΑΕΠ, περιορίστηκε στο 16%. Αυτό προκύπτει από έρευνα του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι βασικοί λόγοι για τη θετική αυτή εξέλιξη για την οικονομία μας, είναι η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών του φοροελεγκτικού μηχανισμού και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και η συνολικότερη ανάκαμψη της οικονομίας. Επίσης, βοήθησε η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Σε αυτό συνέβαλε μάλιστα και η μείωση των φόρων, παράλληλα με την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 4%, που αποδίδεται ακριβώς στη μείωση του μαύρου χρήματος.

Οι ερευνητές του ΔΝΤ πάντως αναφέρουν ότι ακόμα υπάρχουν τεράστια περιθώρια για βελτιώσεις και μείωση της παραοικονομίας. Ένας τρόπος, θα ήταν η βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, τομέας στον οποία η χώρα μας παραμένει χαμηλά.

Τι οδήγησε στη διόγκωση της παραοικονομίας μέχρι το 2013; Η βαριά ύφεση, η επιδείνωση των φορολογικών κινήτρων και η περαιτέρω αποδυνάμωση της κουλτούρας πληρωμών.