ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επαγγελματίες: Ρύθμιση χρεών ή τέλος στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη – Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Επαγγελματίες: Ρύθμιση χρεών ή τέλος στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη – Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Αντίστροφη μέτρηση για σχεδόν 720.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους.

Η τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή η οποία θα έχει εξαιρέσεις, αφορά την ιατροφαρμακευτική κάλυψη (σε είδος και χρήμα), η οποία μετά τις 29 Φεβρουαρίου θα καλύπτεται μόνο σε όσους έχουν ρυθμίσει ή εξοφλήσει τις οφειλές τους.

Οι εξαιρέσεις

Η τροπολογία θα εξαιρεί της υποχρέωσης αυτής:

  • τα ανήλικα τέκνα των ατόμων με αναπηρία
  • τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Συγκεκριμένα, λόγω κορονοϊού τα προηγούμενα δύο χρόνια, είχε ψηφιστεί τροπολογία που έδινε το δικαίωμα σε όλους του ελεύθερους επαγγελματίες να μπορούν να πληρώνουν εισφορές υγείας (δηλαδή τα 60 με 70 ευρώ μηνιαίως) μόνο για ασθένεια και όχι το σύνολο των εισφορών για σύνταξη, ενώ ως πρόσθετη διευκόλυνση δόθηκε ως επιλογή ακόμη και η πληρωμή τους με ρύθμιση, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ανανεωθεί η ασφάλισή τους.

Χωρίς κάλυψη σε ιδιώτες γιατρούς

Κανένας Έλληνας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε δημόσια νοσοκομεία από την 1η Μαρτίου του 2024 ξεκαθάρισε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου

«Όλοι οι Έλληνες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στα δημόσια νοσοκομεία και θα μπορούν να συνταγογραφούνται και για συνταγές εκτέλεσης στα ιδιωτικά φαρμακεία» τόνισε η κυρία Μιχαηλίδου μιλώντας στην ΕΡΤ, διευκρινίζοντας πως ανεξαρτήτως του αν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους.

Ωστόσο, επιστρέφουμε όπως χαρακτηριστικά είπε «στην προ Covid εποχή όπου οι συμπολίτες μας που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ή που δεν πληρώνουν τελείως τα χρέη τους, δεν θα έχουν την κάλυψη σε ιδιώτες γιατρούς».

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

Σύμφωνα τον ΕΦΚΑ, από τους 1,2 εκατ. ελευθέρους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, συνεπείς στην πληρωμή των εισφορών τους είναι περίπου οι 450.000.

Οι υπόλοιποι είτε πληρώνουν κατά διαστήματα, είτε όταν χρειάζεται να ασφαλιστική ενημερότητα ρυθμίζουν τις οφειλές, πληρώνοντας μία ή δύο δόσεις και στη συνέχεια την εγκαταλείπουν.

Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ με οφειλές στον ΕΦΚΑ εμφανίζονται 860.916 μητρώα οφειλετών από την κατηγορία των μη μισθωτών (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι).

Ποιοι θα μείνουν χωρίς ασφαλιστή κάλυψη

Όσοι δεν καταβάλουν τις εισφορές τους ή όσοι δεν κάνουν ρύθμιση, θα μείνουν χωρίς ασφαλιστικές καλύψεις, κοινώς δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν σε όλες τις δομές υγείας, παρά μόνον στα δημόσια νοσοκομεία, ως ανασφάλιστοι.

Οι ασφαλιστικές καλύψεις θα μπορούν να ενεργοποιηθούν και σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα (μετά την 1η Μαρτίου) εφόσον πληρωθούν ή ρυθμιστούν οι οφειλόμενες εισφορές.