ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενοίκια: Ξέφρενη η πορεία των τιμών - Διαμέρισμα 50 τμ. στο Παγκράτι ενοικιάζεται στα 655 ευρώ

Ενοίκια: Ξέφρενη η πορεία των τιμών - Διαμέρισμα 50 τμ. στο Παγκράτι ενοικιάζεται στα 655 ευρώ

Δεν έχουν ταβάνι οι αυξήσεις στα ενοίκια στην Αθήνα - Διαμέρισμα 50 τμ. στο Παγκράτι ενοικιάζεται με 655 ευρώ και στους Αμπελόκηπους με 582 ευρώ

Χωρίς φρένο αυξάνονται οι τιμές των ενοικίων στην Αθήνα με την εύρεση κατοικίας να γίνεται όλο και πιο δύσκολη και δαπανηρή διαδικασία για τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το OPEN και η εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», για ένα σπίτι 50 τετραγωνικών μέτρων στο Παγκράτι το 2023, η μέση τιμή ζήτησης ήταν στα 600 ευρώ, ωστόσο το 2024, καταγράφηκε αύξηση 55 ευρώ, φτάνοντας τα 655.

Στους Αμπελόκηπους, αντίστοιχα, το 2023 η μέση τιμή για ένα ακίνητο άγγιζε τα 554 ευρώ, ενώ φέτος ανέρχεται στα 582, καταγράφοντας αύξηση των 28 ευρώ.

Ακολούθως, στην Κυψέλη η τιμή πέρυσι έφτανε τα 437 ευρώ, και μέσα στο 2024 παρατηρήθηκαν αυξήσεις της τάξης των 6,75 ευρώ για ακίνητο 55 τετραγωνικών μέτρων, αγγίζοντας έτσι τη συνολική τιμή των 444 ευρώ.

Στη Γλυφάδα, η τιμή ενός ακινήτου προς μίσθωση το 2023 έφτανε τα 775 ευρώ, ενώ φέτος παρατηρήθηκε αύξηση 81 ευρώ με το ποσό να ανεβαίνει στα 856 ευρώ.

Νέες αυξήσεις μετά το μετρό

Όπως τονίζεται στην εκπομπή, για την Κυψέλη και στα Εξάρχεια η τιμή των ενοικίων αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα λόγω του μετρό, ενώ στα νότια προάστια οι τιμές είναι απλησίαστες.

Στροφή στα μικρότερα διαμερίσματα

Τα φθηνότερα ενοίκια των μικρότερων διαμερισμάτων σε συνδυασμό με το κόστος συντήρησης τους τα έστειλαν στη πρώτη θέση των προτιμήσεων.

Εκρήξεις διαρκείας στις τιμές των ενοικίων καταγράφονται στην αγορά των ακινήτων και ειδικά των κατοικιών, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να στρέφονται σε σπίτια μικρότερων τετραγωνικών μέτρων, αλλά ακριβότερα ανά τετραγωνικό. Στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της αγοράς.

Τα φθηνότερα ενοίκια των μικρότερων διαμερισμάτων σε συνδυασμό με το κόστος συντήρησης τους τα έστειλαν στη πρώτη θέση των προτιμήσεων για το 2023, κατάσταση η οποία θα συνεχιστεί και το 2024. Οι οικογένειες επιλέγουν διαμερίσματα από 70 έως 90 τ.μ. ενώ οι υπόλοιποι κυρίως γκαρσονιέρες.

Μεγάλη ζήτηση

Στην πρώτη θέση της ζήτησης βρίσκονται τα μικρά ακίνητα έως 55 τ.μ. που εξυπηρετούν πολλές κατηγορίες ατόμων και αναγκών. Αυτά τα ακίνητα σε σχέση με τα μεγαλύτερα 100-150 τ.μ. είναι κατά πολύ ακριβότερα ανά τετραγωνικό με τις τιμές να κυμαίνονται από τα 400 έως τα 600 ευρώ, αυτό καλύπτεται όμως από το μικρό κόστος συντήρησης που σε βάθος χρόνου μπορεί να εξοικονομήσει έως και δύο ενοίκια. Τα ζευγάρια ή οι νέες οικογένειες που χρειάζονται έναν μεγαλύτερο χώρο αλλά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τιμές των μεγάλων, επιλέγουν ακίνητα έως 70 τ.μ., με τις τιμές να ξεκινούν σε πολλές περιοχές από 500 ευρώ.

Έπειτα ακολουθούν τα «διαμερίσματα των οικογενειών» στα 70 έως 90 τ.μ., όπου η τιμή τους δεν διαφέρει από τα μικρότερα διαμερίσματα, αν και διαθέτουν περισσότερη άνεση και ευελιξία. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα και το κόστος στέγασης είναι μεγαλύτερο. Τα ακόμη μεγαλύτερα διαμερίσματα 90 έως 120 τ.μ. μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα μια τετραμελή οικογένεια, με το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο να πέφτει κατά πολύ σε σχέση με τα μικρότερα διαμερίσματα. Αυτής της χωρητικότητας τα διαμερίσματα μπορεί κανένας να τα βρει στην τιμή των 700-800 ευρώ ενώ ανεβαίνουν και στα 900.

Υπάρχουν και τα πολύ μεγάλα και πολυτελή σπίτια που ξεκινούν από 120 τ.μ. και πάνω, στα οποία το κόστος αν τετραγωνικό είναι αρκετά χαμηλότερο από όλα τα προαναφερθέντα, όμως το κόστος συντήρησης βρίσκεται στα ύψη. Εάν κάποιος έχει ανάγκη από απλά μεγάλο διαμέρισμα, μπορεί να το βρει στη τιμή των 800 ευρώ, ωστόσο σε αυτή τη κατηγορία υπάρχουν πολλά «έξτρα» που εκτοξεύουν τη τιμή όπως το να είναι ρετιρέ, το να έχει θέα ή να καλύπτουν πολυτελείς ανάγκες.