ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youth Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πότε θα καταβληθεί στους δικαιούχους

Youth Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πότε θα καταβληθεί στους δικαιούχους

Ανοίγει η πλατφόρμα για το Youth Pass - Πότε ξεκινούν οι καταβολές

Έως την 1η Απριλίου μετράνε οι δικαιούχοι του Youth Pass για το 2024, νέοι 18 και 19 ετών, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Η οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ αφορά περίπου 200.000 νέους, χωρίς περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια. Οι αιτήσεις γίνονται μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr και οι πληρωμές, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, θα γίνουν μέχρι την 31η Μαΐου.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του Youth Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα. Eνας νέος 18 ετών που είχε υποβάλει αίτηση πέρυσι, φέτος θα λάβει επιπλέον 150 ευρώ χωρίς να υποβάλει νέα αίτηση. Σημειώνεται ότι, εάν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας βέβαια την ενίσχυση μόνο για το φέτος και όχι αναδρομικά.

Διαδικασία πίστωσης

Μετά την υποβολή της αίτησης, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση που θα λάβουν για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα), του πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, για την αγορά βιβλίων κ.ά.) και των μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά - αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).

Το Youth Pass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.