ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Έως τις αρχές Απριλίου θα έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά - Ποιοι πληρώνουν λιγότερα φέτος

ΕΝΦΙΑ: Έως τις αρχές Απριλίου θα έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά - Ποιοι πληρώνουν λιγότερα φέτος

Στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα έχουν εκδοθεί τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 

Έως τις αρχές Απριλίου θα έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Πιτσιλής στο δεύτερο East Macedonia Thrace Forum στην Αλεξανδρούπολη.

Πιο συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν ή στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Απριλίου με την πληρωμή της πρώτης δόσης να είναι προγραμματισμένη για το τέλος Απριλίου και από εφέτος να προστίθεται μία ακόμη δόση.

Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε για το σύνολο των φορολογούμενων ωστόσο, και φέτος περίπου 400.000 ιδιοκτήτες θα διαπιστώσουν ότι ο λογαριασμός τους θα μειωθεί περαιτέρω. Σε 20 περίπου ημέρες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μάθουν το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν (όσοι δεν έχουν μεταβολές θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με πέρυσι) σε 11 δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Απριλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Εκπτώσεις από 10% έως 100% ενσωματώνει ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που φτάνει τα 2,4 δισ. ευρώ και θα σταλεί φέτος νωρίτερα στους 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά η εξόφληση του ποσού θα γίνει σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις.

Η πλειονότητα των φορολογούμενων θα πληρώσει το ίδιο ποσό φόρου με πέρυσι, όσοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση το εκκαθαριστικό θα έρθει αυξημένο, ενώ για 1,7 εκατ. ιδιοκτήτες που πληρούν τα κριτήρια των εκπτώσεων τα βάρη φέτος στον ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένα έως και μηδενικά.

Πιο συγκεκριμένα οι φοροεκπτώσεις ξεκινούν από 10% για όσους είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές και τους 12 μήνες του 2023, ανεβαίνουν στο 50% για ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα και στο 90% για όσους διόρθωσαν τα λάθη στο E9 και φτάνουν στο 100%, δηλαδή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν περισσότερα από τρία παιδιά ή ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.