ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αλμυρό» το σαρακοστιανό τραπέζι: Στα ύψη η λαγάνα και ο ταραμάς

trapezi

Καθαρά Δευτέρα: Στα ύψη το σαρακοστιανό τραπέζι φέτος με τις τιμές σε θαλασσινά, λαγάνες και άλλα σαρακοστιανά να έχουν πάρει την ανηφόρα.

Τα νηστίσιμα πωλούνται έως και 110% ακριβότερα από πέρσι και γι αυτό οι καταναλωτές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμους σύγκρισης τιμών. Ήδη μπήκε σε εφαρμογή το καλάθι της Σαρακοστής με στόχο να ρίξει τις τιμές.

Το OPEN αναζήτησε τις φτηνότερες τιμές σε Βαρβάκειο, σούπερ μάρκετ και συνοικιακά ιχθυοπωλεία και όπως φαίνεται οι καταναλωτές πρέπει να βάλουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη»

Ενδεικτικά: Στη Βαρβάκειο το χταπόδι κοστίζει ως 15€ το κιλό ενώ στο σούπερ μάρκετ το κατεψυγμένο χταπόδι από 15,7€ μέχρι 16,3€. Στη Βαρβάκειο τις γαρίδες θα τις βρείτε περίπου στα 12€ ενώ η τιμή στα συνοικιακά ιχθυοπωλεία είναι πολύ μεγαλύτερη και στα σούπερ μάρκετ διπλάσια. Μεγάλη αύξηση που φτάνει στο 110% σε σχέση με πέρυσι σημειώνουν οι σαρακοστιανές σαλάτες. Ο ταραμάς που το 2023 στοίχιζε 1,10€ τώρα θα τον βρείτε από 1,8 μέχρι 3,79€! Αντίστοιχα και η μελιτζανοσαλάτα από 2,18€ τώρα κάνει 3,68€! Από την άλλη, ο καθιερωμένος χαλβάς επίσης καταγράφει μεγάλη αύξηση καθώς ενδεικτικά μια συσκευασία 400 γραμμαρίων χαλβάς με αμύγδαλο το 2023 κόστιζε 2,80€ και τώρα από 3,70 μέχρι 4,50€ ενώ αντίστοιχα μια ίδια συσκευασία (400γραμ.) αλλά με κακάο, από 2,36€ που ήταν πέρυσι τώρα φτάνει στα 3,85.

Αύξηση όμως σημειώνει και ο πρωταγωνιστής της ημέρας που δεν λείπει από κανένα τραπέζι, η λαγάνα. Το 2023 ήταν στα 2,80€ μέχρι 3€ ενώ φέτος αναμένεται μια αύξηση περίπου 1€ καθώς θα πωλείται από 3,70€ μέχρι 4,50€.

Το «Καλάθι της Σαρακοστής»

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφέρθηκε στις αποκλίσεις τιμών στα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «Καλάθι της Σαρακοστής» από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ.

«Οι αποκλίσεις οφείλονται είτε σε πραγματικά δεδομένα – όπως τα κόστη λειτουργίας των αλυσίδων σούπερ μάρκετ – ή λόγω διαφορετικής εμπορικής πολιτικής κάθε αλυσίδας» σημείωσε ο υπουργός. Σε γενικές γραμμές πάντως φέτος το καλάθι της Σαρακοστής είναι «μεσοσταθμικά ίδιο η φθηνότερο με πέρσι» τόνισε.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε και ποια είναι φέτος η τιμή της λαγάνας, ώστε οι πολίτες να ξέρουν πότε γίνεται αισχροκέρδεια. Όπως είπε, η τιμή της μεγάλης λαγάνας (750 γρ) κυμαίνεται από 2,80 – 3,50 ευρώ και για την μικρή από 1,80 – 2 ευρώ.

Απέτυχαν και τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας


Φτάνοντας στην Σαρακοστή και την ακρίβεια να τσακίζει τα νοικοκυριά 9 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι δεν έχουν δει μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ.

Τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης δείχνουν πως τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν αποτύχει. Το 80% των πολιτών δήλωσε στη δημοσκόπηση της Interview, που διενεργήθηκε για το Politic, ότι δεν έχουν δει μειώσεις τιμών, ενώ το 5% δήλωσε «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».

Σχεδόν κατά το ίδιο ποσοστό, κατά 73%, οι πολίτες λένε ότι η φετινή κατάσταση θα είναι χειρότερη από την περσινή το Πάσχα, ενώ το 8% δήλωσε «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ». Όσον αφορά στους λογαριασμούς του ρεύματος, οι πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι, με το 59% να μην έχει δει μειώσεις τιμών και το 10% να λέει «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».