ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα – Μείωση έως και 30% στα τιμολόγια σε σύγκριση με πέρυσι

Έρχεται φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα – Μείωση έως και 30% στα τιμολόγια σε σύγκριση με πέρυσι

Καλά νέα και από το μέτωπο της ενέργειας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Φθηνότερα αναμένονται τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, περισσότερο από 30%, το επόμενο διάστημα, φθάνοντας στα επίπεδα πριν από τις επιδοτήσεις που δόθηκαν από το κράτος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ALPHA.

Περίπου 6 εκατ. νοικοκυριά έχουν επιλέξει το πράσινο τιμολόγιο για την ηλεκτροδότηση του σπιτιού τους, ενώ, το κίτρινο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κυρίως των επαγγελματιών.

Η μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου (TTF) που έχουν φθάσει πλέον στα 22 ευρώ – 23 ευρώ / μεγαβατώρα (από τα 250 ευρώ, τον Αύγουστο του 2022), σε συνδυασμό με τη «βουτιά» στη μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από τα 74 ευρώ τον Φεβρουάριο (υποχώρησε έως και τα 61,80 ευρώ λόγω της συμβολής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), αλλά και οι πρώτες εισαγωγές LNG στην Ευρώπη «στρώνουν» το έδαφος, ώστε για τον επόμενο μήνα να καταγραφούν τιμές φθηνότερες ακόμη και πριν από το «ξέσπασμα» της ενεργειακής κρίσης.

Οι παράγοντες που φέρνουν πτώση στις τιμές του ρεύματος

Βασική αιτία της υποχώρησης των τιμών είναι η αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η τιμή κυμαινόταν στα 50 ευρώ.

Η υποχώρηση αυτή αποδίδεται με τη σειρά της στην διασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη καθώς και στη μείωση της κατανάλωσης λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Σημαντικό ρόλο στην ελληνική αγορά διαδραμάτισε η θεσμική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη θέσπιση του ειδικού «πράσινου» τιμολογίου που διευκόλυνε τους καταναλωτές να συγκρίνουν τις προσφορές των προμηθευτών και «τόνωσε» τον ανταγωνισμό.

Σχετικές ειδήσεις