ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντικειμενικές αξίες: Μόλις το 7% των δήμων πέτυχε μείωση

Αντικειμενικές αξίες: Μόλις το 7% των δήμων πέτυχε μείωση

Μόλις το 7% των δήμων που είχε ζητήσει επανεξέταση και μείωση των αντικειμενικών αξιών θα ικανοποιηθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας 

Μόλις το 7% των δήμων που είχαν ζητήσει την επανεξέταση και τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων των χωρικών τους αρμοδιοτήτων, όπως αυτές είχαν καθοριστεί την 1η-1-2022, θα ικανοποιηθεί τελικά από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Στους 157 δήμους των οποίων οι γνωμοδοτήσεις απορρίφθηκαν περιλαμβάνονται η Αθήνα και η Αστυπάλαια, γεγονός που προκαλεί αίσθηση με δεδομένο ότι οι αιτιάσεις των δήμων αυτών για το υπερβολικό ύψος στο οποίο ορίστηκαν οι αντικειμενικές τιμές στις περιοχές τους την 1η-1-2022 ήταν έντονες και είχαν λάβει μεγάλη δημοσιότητα. Ειδικά δε ο Δήμος της Αστυπάλαιας είχε επισημάνει ότι οι αντικειμενικές τιμές που καθορίστηκαν στο νησί είναι πενταπλάσιες των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς.

Μονόδρομος

Η μόνη δυνατότητα που έχουν πλέον οι δήμαρχοι ή και οι δημότες των 157 δήμων των οποίων απορρίφθηκαν οι γνωμοδοτήσεις είναι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία επιβλήθηκαν αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων των περιοχών τους. Μπορούν δηλαδή να ακολουθήσουν το παράδειγμα 7 άλλων δήμων που στο παρελθόν πέτυχαν την αναδρομική ακύρωση αυξημένων αντικειμενικών τιμών στις περιοχές τους. Σε περίπτωση που οι προσφυγές γίνουν δεκτές, τότε οι αυξημένες αντικειμενικές τιμές που καθορίστηκαν την 1η-1-2022 θα ακυρωθούν και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα αναγκαστεί να τις επαναφέρει στα προ του 2022 επίπεδα.

Οι… τυχεροί

Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από τους 169 συνολικά δήμους της χώρας, που είχαν υποβάλει γνωμοδοτήσεις με τις οποίες υποστήριζαν ότι οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που καθορίστηκαν το 2022 στις χωρικές αρμοδιότητές τους ήταν υπερβολικά υψηλές, μόλις 12 θα ωφεληθούν με μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων τους. Οι 12 αυτοί δήμοι είναι οι εξής: Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου.

Για τους δήμους αυτούς θα ξεκινήσει νέα διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών ζώνης. Τις προσεχείς μέρες θα εκδοθεί και η σχετική απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη που θα ορίζει τη διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμών με ανάθεση του έργου στους ιδιώτες εκτιμητές που έχουν πιστοποιηθεί από το υπουργείο.

Οφέλη

Σημειώνεται ότι οι νέες μειωμένες τιμές που θα οριστούν, θα τεθούν σε ισχύ από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης και όχι αναδρομικά από την 1η-1-2022. Ως εκ τούτου, οι μειώσεις των τιμών ζώνης στους δήμους δεν θα επηρεάσουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ για το 2022, το 2023 και το 2024. Ιδιος κανόνας θα ισχύσει και για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που επιβάλλεται με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος υπέρ των δήμων και υπολογίζεται κι αυτό με βάση τις αντικειμενικές τιμές ζώνης της 1ης Ιανουαρίου κάθε έτους. Έτσι, οι επιπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ και το ΤΑΠ θα γίνουν αντιληπτές στους δήμους αυτούς από το 2025. Ομως, όσον αφορά στους φόρους που επιβάλλονται στην απόκτηση ακινήτων, όπως οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, οι επιπτώσεις των μειώσεων των αντικειμενικών τιμών ζώνης θα είναι άμεσες στους συγκεκριμένους δήμους, καθώς θα προκαλέσουν μειώσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Το παρασκήνιο των αποφάσεων

Συνολικά, η αρμόδια επιτροπή υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από το σύνολο των 169 γνωμοδοτήσεων που υπέβαλαν ισάριθμοι δήμοι εστίασε στις γνωμοδοτήσεις 14 δήμων, καθώς γι’ αυτές μόνο κρίθηκε ότι υπήρχαν βάσιμες ενδείξεις -βάσει των στοιχείων που υποβλήθηκαν- για την αναγκαιότητα επανεξέτασης των αντικειμενικών τιμών ζώνης. Οι άλλοι 2 δήμοι ήταν της Μυκόνου και της Αστυπάλαιας. Από τις 14 γνωμοδοτήσεις, η επιτροπή παρέπεμψε, με θετική εισήγηση, απ’ ευθείας σε νέα διαδικασία αναπροσαρμογής τις 8 – αυτές που υπέβαλαν οι Δήμοι Αγ. Αναργύρων -Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Σύμης και Πύργου. Κι αυτό διότι τα αποδεικτικά στοιχεία που τις συνόδευαν κρίθηκαν επαρκή. Για τις άλλες 6 γνωμοδοτήσεις – των Δήμων Γλυφάδας, Πειραιά, Ρόδου, Λέρου, Μυκόνου και Αστυπάλαιας – η επιτροπή ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία. Στην πρόσκληση αυτή όμως ανταποκρίθηκαν οι 4 από τους 6 δήμους και συγκεκριμένα οι Δήμοι Γλυφάδας, Πειραιά, Ρόδου και Λέρου. Έτσι και αυτοί οι 4 δήμοι «πέρασαν» με θετική εισήγηση στη φάση της επανεξέτασης. Οι άλλοι 2 δήμοι που δεν ανταποκρίθηκαν, της Μυκόνου και της Αστυπάλαιας, είδαν τις γνωμοδοτήσεις τους να απορρίπτονται.

Κόπηκαν…

Ετσι, συνολικά 157 δήμοι από τους 169 που υπέβαλαν γνωμοδοτήσεις δεν δικαιώθηκαν από την επιτροπή του υπουργείου. Από αυτούς οι 155 δεν ικανοποιήθηκαν επειδή εξ αρχής κρίθηκε ότι δεν στήριξαν με πλήρη και επαρκή αποδεικτικά στοιχεία τους ισχυρισμούς τους και οι άλλοι 2 που προαναφέραμε, επειδή δεν απέστειλαν όλα τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν. Ανάμεσα στους 155 δήμους, των οποίων απορρίφθηκαν οι γνωμοδοτήσεις λόγω έλλειψης τεκμηριωμένων στοιχείων που να υποστηρίζουν την αναγκαιότητα μείωσης των αντικειμενικών τιμών ήταν και ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος είχε σπεύσει να σύρει πρώτος το χορό των αμφισβητήσεων της υπουργικής απόφασης του 2022 για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών. Στους 155 που δεν δικαιώθηκαν τελικά από την επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περιλαμβάνονται επίσης και οι εξής δήμοι:

* Από την Αττική: Μοσχάτο, Ταύρος, Μαρούσι, Ηράκλειο, Πετρούπολη, Ελληνικό, Καλλιθέα, Αγ. Δημήτριος, Ζωγράφου, Ραφήνα, Παλλήνη, Χαϊδάρι, Δάφνη και Αγ. Βαρβάρα.

* Από την υπόλοιπη Ελλάδα: Λαγκαδάς, Καλαμαριά, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη, Μετέωρα Τρικάλων, Ιστιαία-Αιδηψός, Λήμνος, Σάμος, Πλατανιάς Χανίων, Ρόδος, Σέριφος, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Πύλος και Κόρινθος.

Μόνη διέξοδος η προσφυγή στο ΣτΕ

Ο μόνος δρόμος αντίδρασης που απομένει πλέον στους 157 δήμους των οποίων οι γνωμοδοτήσεις απορρίφθηκαν είναι να προσφύγουν είτε οι ίδιοι είτε δημότες τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία αυξήθηκαν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στις περιοχές τους από την 1η-1-2022. Εφόσον υπάρξουν δήμοι ή δημότες που θα προσφύγουν και εφόσον οι προσφυγές γίνουν δεκτές από το ΣτΕ, τότε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα υποχρεωθεί να μειώσει τις αντικειμενικές τιμές στις περιοχές των δήμων αυτών αναδρομικά από την 1η-1-2022 με επιπτώσεις στα έσοδα από τους φόρους επί των ακινήτων. Ο δρόμος της προσφυγής στο ΣτΕ είχε ακολουθηθεί στο παρελθόν από δημότες των Δήμων Ψυχικού – Φιλοθέης, Εκάλης, Αθηναίων, Αγίας Βαρβάρας, Δελφών και Τήνου, για συγκεκριμένες ζώνες των δήμων αυτών. Οι προσφυγές έγιναν δεκτές το 2020 από το ΣτΕ με συνέπεια σε όλες τις περιοχές όπου το ΣτΕ ακύρωσε τις αυξημένες αντικειμενικές τιμές, το υπουργείο να αναγκαστεί να αποδεχτεί αναδρομική μείωση δεκάδων φόρων, που επιβλήθηκαν στην κατοχή και την απόκτηση ακινήτων, όπως ο ΦΑΠ, ο ΕΝΦΙΑ, το ΤΑΠ και οι φόροι μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών.