ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σταθερά διατήρησε τα επιτόκια η FED - «Βλέπει» μειώσεις μέσα στο 2024

ΗΠΑ: Σταθερά διατήρησε τα επιτόκια η FED - «Βλέπει» μειώσεις μέσα στο 2024

Η Fed ξεκίνησε έναν επιθετικό κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής πριν από δύο χρόνια ως απάντηση σε μια έκρηξη του πληθωρισμού που θα έφτανε τελικά στο ανώτατο 40ετίας

Σταθερά διατήρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια την Τετάρτη, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι εξακολουθούν να αναμένουν μείωση κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του 2024.

Η νέα δήλωση πολιτικής της Fed περιέγραψε τον πληθωρισμό ως «αυξημένο» και οι ενημερωμένες τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών των δαπανών προσωπικής κατανάλωσης εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε με ρυθμό 2,6% μέχρι το τέλος του έτους, σε σύγκριση με 2,4% στις προβλέψεις που εκδόθηκαν τον Δεκέμβριο.

Έντεκα αξιωματούχοι τον ίδιο μήνα είχαν δει μειώσεις τριών τετάρτων της ποσοστιαίας μονάδας για το έτος και η νέα άποψη πολιτικής ήρθε παράλληλα με μια αναβαθμισμένη προοπτική για την οικονομία. Η ανάπτυξη φαίνεται τώρα στο 2,1% για το έτος σε σύγκριση με μόλις 1,4% που προβλεπόταν τον Δεκέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας φαίνεται έως το τέλος του έτους στο 4%, χαμηλότερο από το 4,1% που αναμενόταν τον Δεκέμβριο και ελάχιστα άλλαξε από το ποσοστό ανεργίας 3,9% που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο.

Ένα βασικό μέτρο, το μακροπρόθεσμο επιτόκιο πολιτικής, μετακινήθηκε υψηλότερα κατά ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας, από 2,5% σε 2,6%, αντικατοπτρίζοντας τις απόψεις ορισμένων αξιωματούχων της Fed ότι η οικονομία μπορεί να υποστηρίξει συνολικά υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

Η Fed ξεκίνησε έναν επιθετικό κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής πριν από δύο χρόνια ως απάντηση σε μια έκρηξη του πληθωρισμού που θα έφτανε τελικά στο ανώτατο 40ετίας, αλλά έχει διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής της στο εύρος 5,25%-5,50% από τον περασμένο Ιούλιο.