ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Golden Visa: Η αύξηση του ορίου περιορίζει τις αυξήσεις στα ενοίκια

Golden Visa: Η αύξηση του ορίου περιορίζει τις αυξήσεις στα ενοίκια

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης υποστηρίζει ότι η αύξηση του ορίου στην Golden Visa περιορίζει τις αυξήσεις στα ενοίκια

Για τα νέα όρια στην Golden Visa μίλησε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης στο Πρώτο Πρόγραμμα τονίζοντας ότι «η έρευνα του υπουργείου Οικονομικών έδειξε ότι η αύξηση του ορίου αξίας ακινήτων για την Golden Visa περιόρισε τις αυξήσεις ενοικίων και πιστεύουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα».

Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι οι αγορές ακινήτων που συνδέονται με την Golden Visa δεν είναι πολλές και συνεπώς δεν έχουν μεγάλο ειδικό βάρος στην κτηματαγορά, αλλά επηρεάζουν ψυχολογικά τους ανθρώπους και έθεταν ένα όριο τιμών. «Με τα παλιά όρια κάποιος οποίος είχε ένα σπίτι που στην αγορά άξιζε 200.000 ευρώ, το πήγαινε αυτομάτως στις 250.000 ευρώ και μετά την αλλαγή που έγινε σε κάποιες περιοχές το πήγαινε αυτόματα στις 400.000 ευρώ», ανέφερε.

Ο υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θελήσαμε να κλείσουμε αυτή τη δίοδο για να μην σπρώχνουμε τον κόσμο να αυξάνει τις τιμές υπέρογκα. Επίσης, σήμερα που η οικονομία μας πηγαίνει καλύτερα έχουμε την πολυτέλεια να πούμε ότι η χρυσή βίζα είναι για πιο πλούσιους ανθρώπους οι οποίοι θα έρθουν και θα ξοδέψουν ακόμα περισσότερα αν μείνουν στη χώρα μας. Ανθρώπους δηλαδή που θα κινηθούν σε μια αγορά των 800.000 ευρώ που αν θέλετε θα ανταγωνιστούν στην αγορά με τον Έλληνα εφοπλιστή ή βιομήχανο και όχι με τον Έλληνα νέο ή τη μέση οικογένεια, τη μέση και φτωχή οικογένεια η οποία προσπαθεί να βρει ένα σπίτι ή για να μπορέσει να ικανοποιήσει τις στεγαστικές της ανάγκες».

Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας για φυσικά πρόσωπα διότι δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τις φορολογικές του προτάσεις στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο για να υπολογιστεί το δημοσιονομικό κόστος τους.

Ανέφερε επίσης ότι οι φορολογικές αρχές διεξάγουν ελέγχους για να εντοπιστούν περιπτώσεις φορολογουμένων που δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων χωρών με χαμηλούς συντελεστές για να φοροαποφεύγουν.