ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμολόγια ρεύματος: Χαμόγελα για τον Μάρτιο, πόσο θα πληρώσουμε τον Απρίλιο

Τιμολόγια ρεύματος: Χαμόγελα για τον Μάρτιο, πόσο θα πληρώσουμε τον Απρίλιο
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi

Τιμολόγια ρεύματος: Για τον μήνα Μάρτιο του 2024 η μέση τιμή χονδρικής έπεσε και κάτω από τα 70 ευρώ

Μπορεί ο Μάρτιος να ολοκληρώθηκε με πτώση στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο τα τιμολόγια λιανικής για τον Απρίλιο που θα ανακοινωθούν αύριο, δεν είναι δεδομένο ότι θα παρουσιάσουν νέα αποκλιμάκωση.

Αυτό σύμφωνα με την ΕΡΤ συμβαίνει λόγω του πολύπλοκου τρόπου υπολογισμού της τιμής της κιλοβατώρας σε επίπεδο λιανικής.

Για τον μήνα Μάρτιο του 2024 η μέση τιμή χονδρικής έπεσε και κάτω από τα 70 ευρώ, στα 67,54 από 73,61 τον Φεβρουάριο, 93 τον Ιανουάριο, 102 τον Δεκέμβριο. Αυτά τα επίπεδα τιμών είναι κοντά πλέον στα προ κρίσης επίπεδα περίπου στην άνοιξη του 2021.

Γιατί θα έχουμε αύξηση

Αυτό το οποίο βεβαίως ενδιαφέρει είναι πόσα θα πληρώσουμε στα τιμολόγια του Απριλίου σε επίπεδο λιανικής. Αυτό που προκύπτει προς το παρόν είναι ότι αν δεν αλλάξει απολύτως τίποτα στην τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών, θα έχουμε αύξηση και αυτό αποδίδεται στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η τιμή λιανικής.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έτσι όπως είναι φτιαγμένος ο μαθηματικός τύπος, πέραν από την απόλυτη τιμή της χονδρικής, έχει να κάνει η τελική τιμή λιανικής και με το πόσο μεταβλήθηκε η τιμή χονδρικής σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αν λοιπόν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε θα δούμε την τιμή της κιλοβατώρας στα 11,6 λεπτά από 10,8 τον Μάρτιο, για τις υψηλότερες καταναλώσεις στα 12,75 από 11,90 και στον νυχτερινό στα 88,88 από 8,04.