ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση του εκκαθαριστικού - Τι να προσέξετε για να πάρετε έκπτωση

ΕΝΦΙΑ: Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση του εκκαθαριστικού - Τι να προσέξετε για να πάρετε έκπτωση

Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι τροποποιητικές δηλώσεις του Ε9 για όσους έχουν αυξημένο εκκαθαριστικό - Τα πεδία που να προσέξετε ώστε να δείτε μείωση

Το Ε9 παρέλαβαν οι φορολογούμενοι πολίτες με περισσότερους από 1.000.000 ιδιοκτήτες να βλέπουν μείωση, ενώ όσοι αγόρασαν κατοικία το 2023 να βλέπουν αναμενόμενες αυξήσεις. Το νέο στοιχείο με τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ είναι ότι στα εκκαθαριστικά οι ιδιοκτήτες με ασφαλισμένες κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα οι οποίοι έχουν κάνει τη σχετική υποβολή αίτησεις και διασταυρωσεις, βλέπουν μείωση έως 10% στο ποσό του φόρου.

Οι φορολογούμενοι πολίτες που παρέλαβαν βαρύτερο εκκαθαριστικό από το περσινό έχουν την ευκαιρία να το «ξεφουσκώσουν», καθώς η ΑΑΔΕ τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει την πλατφόρμα για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για όσους διαπίστωσαν ότι υπάρχουν λάθη ή κενά και δεν έχουν πάρει την έκπτωση που δικαιούνται, ενώ όσοι προχωρήσουν σε ρύθμιση μπορούν να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής έως και 24 δόσεις.

Τα επτά πεδιά που θα «ξεφουσκώσουν» το εκκαθαριστικό

Η πρώτη δόση λήγει στις 30 Απριλίου 2024, αλλά οι φορολογούμενοι θα μπορούν ως τότε να κάνουν διορθώσεις για νέο εκκαθαριστικό. Η μείωση φόρου θα κυμαίνεται από 20% έως 90%. Η εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» παρουσιάζει τα πεδία στα οποία μπορούν να δώσουν έμφαση οι φορολογούμενοι για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσω διορθώσεων στο Ε9:

  • Όροφος

Αν δεν συμπληρωθεί ο όροφος τότε για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον έκτο όροφο και συνεπώς το ποσό αυξάνεται

  • Εμπράγματα δικαιώματα

Οι φορολογούμενοι που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία ακινήτων θα χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, αν στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί για τον κωδικό 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Το λάθος εντοπίζεται και διορθώνεται με έναν απλό έλεγχο στον κωδικό που αναγράφεται στην στήλη 154 ή στην στήλη 19 του πίνακα 1 του Ε9, αν πρόκειται για κτίσμα ή οικόπεδο εντός σχεδίου ή στην στήλη 18 του πίνακα 2 του Ε9, αν πρόκειται για αγροτεμάχιο. Αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου εντοπίσει κάποιο λάθος σε μια από τις παραπάνω στήλες, θα πρέπει να υποβάλλει τροποποιητική-διορθωτική δήλωση Ε9.

  • Ποσοστά συνιδιοκτησίας

Αν δεν έχει αναγραφεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή έχει αναγραφεί λανθασμένο, η ΑΑΔΕ υπολογίζει ότι το ποσοστό είναι 100% δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε του χρεώνει ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ ακινήτου.

  • Επιφάνεια

Το συνηθέστερο λάθος είναι η δήλωση βοηθητικών χώρων με αποτέλεσμα να υπολογίζεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ένα ακόμα λάθος έχει να κάνει με δήλωση των υπόγειων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου.

  • Παλαιότητα

Αν γραφτεί λάθος το έτος κατασκευής για παλαιό κτίσμα προκαλεί έξτρα χρέωση. Για κτήριο προ του 1930 εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής παλαιότητας 0,8 δηλαδή υπάρχει έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ.

  • Κενά ημιτελή κτίσματα

Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, που δεν έχουν ακόμα ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.

  • Κτίσματα σε αγροτεμάχιο

Λάθη ή παραλείψεις στην περιγραφή και τη χρήση του κτίσματος που βρίσκεται μέσα σε αγροτεμάχιο διογκώνουν έως πέντε φορές το ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024

  • Αρχικά θα πρέπει να μπείτε στην αρχική σελίδα του myAADE.
  • Μετά θα πρέπει να κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  • Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 στην οποία θα πρέπει να εισέλθετε με τους προσωπικούς σας κωδικούς για το Taxis.
  • Επιλέγετε το έτος 2024 και εμφανίζεται στην οθόνη το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο είτε εφάπαξ είτε σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2025.

Πού θα δείτε τον λογαριασμό του Ε9

Η ΑΑΔΕ, προς το παρόν, έστειλε ειδοποιητήρια μόνο σε όσους έχουν κατεβάσει την εφαρμογή (myAADEapp). Οι υπόλοιποι μπορούν να δουν το λογαριασμό στο Taxis (στην ψηφιακή πύλη myAADE), ακολουθώντας 4 βήματα (αρχική σελίδα του myAADE, «Εφαρμογές», «Δημοφιλείς Εφαρμογές», «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»). Στη συνέχεια θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Σχετικές ειδήσεις