ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν σταματούν να αγοράζουν χρυσό – Σε νέα ιστορικά υψηλά η τιμή

Δεν σταματούν να αγοράζουν χρυσό – Σε νέα ιστορικά υψηλά η τιμή

Σε νέα ιστορικά υψηλά σκαρφάλωσαν τιμές του χρυσού τη Δευτέρα, καθώς διατηρείται η ένταση στη Μέση Ανατολή.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,3% στα 2.335,73 δολάρια ανά ουγγιά το πρωί της Δευτέρας, αφού έφτασε το υψηλό ρεκόρ των 2.353,79 δολαρίων νωρίτερα στη συνεδρίαση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,4% στα 2.354,50 δολάρια.

«Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, υποδηλώνουν ότι υπάρχει ώθηση στην αγορά του χρυσού σε κάποιο βαθμό και επικρατεί υπερβολική αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές του στα τρέχοντα επίπεδα», ανέφερε ο Kyle Rodda, αναλυτής χρηματοοικονομικών αγορών στο Capital.com.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να αποτελέσουν άλλη μια κινητήρια δύναμη για τον χρυσό», πρόσθεσε ο Rodda.

Οι ισχυρές αγορές κεντρικών τραπεζών, οι ασφαλείς εισροές εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και η ζήτηση από κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν οδηγήσει το χρυσό να καταγράφει κέρδη της τάξης του 12% του μέχρι στιγμής φέτος. Εν τω μεταξύ, η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ κατέδειξε πως η αμερικανική οικονομία διατηρεί τις θετικές της προοπτικές, κάτι που ενδεχομένως να καθυστερήσει τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve.

«Κάποια στιγμή αναμένω να δω κάποια πτωτική πορεία που θα απομακρύνει ορισμένους που δηλώνουν «ταύροι» από το πολύτιμο μέταλλο, καθώς όσο ανεβαίνει τόσο πιο δελεαστικό γίνεται για κάποιες μεγαλύτερες τσέπες να κλειδώσουν κέρδη», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής του City Index, Matt Simpson. Η UBS αύξησε τον στόχο της για το χρυσό στα 2.250 δολάρια ανά ουγγιά για το τέλος του έτους, εν όψει της σταθερότερης ζήτησης και την ανάκαμψη των αγορών μέσω διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων (ETF).

«Αναμένουμε ότι οι διαθέσεις χρυσού ETF θα αυξηθούν μόλις η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια γύρω στα μέσα του έτους», σημείωσε η ελβετική τράπεζα. Σημειώνεται πως η ζήτηση χρυσού στην Ινδία παρέμεινε υποτονική την περασμένη εβδομάδα, καθώς το έντονο ράλι των εγχώριων τιμών απέτρεψε τους αγοραστές, ενώ τα ασφάλιστρα διατηρήθηκαν σταθερά στην κορυφαία καταναλωτική δύναμη, την Κίνα. Το σποτ ασήμι σημείωσε άνοδο 1,1% στα 27,77 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,1% στα 927,78 δολάρια και το παλλάδιο κέρδισε 0,2% στα 1.001,76 δολάρια.