ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση 10% για ασφαλισμένες κατοικίες - Τι ισχύει για όσους έχουν επιστροφή φόρου

ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση 10% για ασφαλισμένες κατοικίες - Τι ισχύει για όσους έχουν επιστροφή φόρου
Αρχείου - Eurokinissi

Αναλυτικά οι μεταβολές στον φετινό ΕΝΦΙΑ

Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η ανάρτηση 7.159.164 εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ. Με βάση αυτά, σε 6.167.304 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις βεβαιώθηκαν 2.286.700.139 ευρώ.

Για πρώτη φορά φέτος πάνω από 215.171 φορολογούμενοι θα λάβουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για 298.210 εμπράγματα δικαιώματα σε ασφαλισμένες κατοικίες τους.

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, που έχουν εκκρεμή επιστροφή φόρου και επιθυμούν να τη λάβουν ολόκληρη, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν θα διενεργεί κεντρικούς συμψηφισμούς με τον τρέχοντα ΕΝΦΙΑ έως και τις 19 Απριλίου 2024.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών καλείται να πληρώσει το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ με αυτό που κατέβαλε το 2023, καθώς πέρυσι δεν καταγράφηκε καμία μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους, ενώ φέτος δεν αλλάζει γι’ αυτούς καμία από τις παραμέτρους υπολογισμού του φόρου.

Μεταβολές

Υπάρχουν όμως και εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι διαπιστώνουν, φέτος, μεταβολές στα ποσά του ΕΝΦΙΑ, που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά τους.

Συγκεκριμένα:

  1. Όσοι δήλωσαν ότι το 2023 απέκτησαν ακίνητα ή ποσοστά ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων, καθώς και όσοι δήλωσαν ότι τακτοποίησαν το 2023 ημιυπαίθριους χώρους δηλώνοντάς τους πλέον ως χώρους κύριας χρήσης βλέπουν το φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ αυξημένο σε σύγκριση με το 2023. Από την άλλη πλευρά, όσοι δήλωσαν ότι πώλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων διαπιστώνουν ότι τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που αναγράφουν τα φετινά εκκαθαριστικά τους είναι μειωμένα.
  2. Όσοι έχασαν φέτος δικαιώματα μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, λόγω αύξησης του οικογενειακού εισοδήματός τους πάνω από τα όρια που προβλέπονται για τη χορήγηση των απαλλαγών αυτών καλούνται να πληρώσουν φέτος ΕΝΦΙΑ αυξημένο κατά 100% ή να πληρώσουν για πρώτη φορά ΕΝΦΙΑ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια απαλλάσσονταν.
  3. Όσοι κέρδισαν για φέτος δικαιώματα μερικής ή ολικής απαλλαγής οφείλουν να πληρώσουν λιγότερο φόρο κατά 50% ή απαλλάσσονται πλήρως για πρώτη φορά φέτος. Πρόκειται ειδικότερα για περιπτώσεις φορολογουμένων στις οποίες:
    * προέκυψε αύξηση των εισοδηματικών ορίων απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ πάνω από τα επίπεδα των ετησίων οικογενειακών εισοδημάτων τους, είτε επειδή οι φορολογούμενοι έγιναν έγγαμοι είτε επειδή απέκτησαν ένα ακόμη εξαρτώμενο τέκνο είτε επειδή έγιναν έγγαμοι και απέκτησαν και τέκνο.
    * συνέβη μείωση των ετησίων οικογενειακών εισοδημάτων από διάφορες αιτίες, όπως π.χ. η παραίτηση από μισθωτή εργασία, η μείωση του καθαρού κέρδους ατομικής επιχείρησης κ.λπ.
  4. Όσοι είχαν την 1η-1-2024 κατοικίες, οι οποίες ήταν ασφαλισμένες από κινδύνους πυρκαγιάς, σεισμού και πλημμύρας ταυτόχρονα, για χρονικά διαστήματα τουλάχιστον τριών και μέχρι δώδεκα μηνών εντός του 2023 ωφελούνται φέτος για πρώτη φορά με έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε κάθε ασφαλισμένη κατοικία. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι αυτοί ανέρχονται σε 215.171, ενώ η έκπτωση που τους χορηγήθηκε αφορά 298.210 εμπράγματα δικαιώματα σε ασφαλισμένες κατοικίες τους.
  5. Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ακίνητα, τα οποία την 1η-1-2024 -λόγω του ότι προστέθηκε 1 έτος ακόμη έτος παλαιότητας- πέρασαν σε άλλη κλίμακα συντελεστή παλαιότητας, στην οποία ο συντελεστής αυτός είναι μειωμένος σε σύγκριση με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε πέρυσι -εφόσον δεν είχαν άλλη μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους που να προκαλεί αύξηση του φόρου- καλούνται να πληρώσουν φέτος μειωμένο ΕΝΦΙΑ.

Επιστροφή φόρου

Εν τω μεταξύ, όπως διευκρίνισε η ΑΑΔΕ, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, που έχουν εκκρεμή επιστροφή φόρου και επιθυμούν να τη λάβουν ολόκληρη, δεν θα διενεργηθούν κεντρικοί συμψηφισμοί με τον τρέχοντα ΕΝΦΙΑ έως και τις 19 Απριλίου 2024. Μέχρι τότε, πολίτες και επιχειρήσεις με εκκρεμή επιστροφή μπορούν να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ, ώστε αυτός να μη συμψηφιστεί με την επιστροφή τους. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστροφής τους, εφόσον εξοφλήσουν τον φετινό φόρο ακινήτων έως:

* τις 18/4 για πληρωμή μέσω web banking ή

* τις 19/4 για πληρωμή μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp.

Σχετικές ειδήσεις