ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας: Τι προβλέπει η πληρωμή με τον μήνα – Ποιους αφορά

Τέλη κυκλοφορίας: Τι προβλέπει η πληρωμή με τον μήνα – Ποιους αφορά
Αρχείου - Eurokinissi

Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας

Αναμορφώνεται η συνθήκη για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Αφορά περίπου 150.000 οι οποίοι κατέθεσαν ψηφιακά τις πινακίδες των οχημάτων τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή των τελών για ολόκληρο το 2024.

Η νομοθετική διάταξη η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν, είναι έτοιμη και πρόκειται να επόμενες ημέρες να κατατεθεί στη Βουλή.

Η άρση της ακινησίας γίνεται μέσω της πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ. Απαραίτητη προϋπόθεση πριν την άρση της ακινησίας είναι οι ιδιοκτήτες οχημάτων να έχουν ασφαλισμένα τα οχήματα τους. Σε περίπτωση που δεν είναι πληρωμένα τα τέλη, επιλέγεται "Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας".

Με τους κωδικούς του Taxis, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα εισέρχονται στην πλατφόρμα θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Εάν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Στη συνέχεια θα γίνεται αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Επισημαίνεται ότι το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία αλλιώς ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα κληθεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα.

Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας

  • Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Εφαρμογή από Απρίλιο 2024
  • Αφορά: Όσους έχουν καταθέσει πινακίδες

Από 1η/1/2025

  • Αυξομείωση τελών ΙΧ: 1η κυκλοφορία 1/11/2010 έως σήμερα

*Αφορά: 1.168.000 ΙΧ

  • Καμία αλλαγή τελών ΙΧ: 1ο έτος κυκλοφορίας έως 31/10/2010

*Αφορά: 4.400.000 ΙΧ

  • Δεν αλλάζουν τα τέλη: Φορτηγών, λεωφορείων, μοτοσικλετών
  • Εξετάζονται κίνητρα απόσυρσης ΙΧ: 1ο έτος κυκλοφορίας προ του 2010

Σχετικές ειδήσεις