ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα βήματα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – «Παραμένουμε θετική έκπληξη της Ευρώπης»

Τα βήματα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – «Παραμένουμε θετική έκπληξη της Ευρώπης»
AP.

Η ομιλία του Υφυπουργού Οικονομικών, Θάνου Πετραλιά, στο ένατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τους στόχους και να εφαρμόζουμε τους κανόνες βήμα – βήμα», σημείωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο διεξήχθη το τετραήμερο 10 – 13 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Πετραλιά, «οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, παρέχοντας ευελιξία στις κυβερνήσεις για τον τρόπο που θα διατηρήσουν τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας. Λέξη – “κλειδί” είναι η σταθερότητα. Πρέπει να διατηρήσουμε τους στόχους και να εφαρμόζουμε τους κανόνες βήμα – βήμα».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που συντόνισε ο Βασίλης Τσεκούρας, δημοσιογράφος και παρουσιαστής του ACTION24, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι «πλέον, ο σχεδιασμός δεν βασίζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά τις συνολικές ετήσιες κρατικές δαπάνες (περίπου 100 δισ. ευρώ), από τις οποίες η χώρα δεν μπορεί να αποκλίνει».

Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει ανακοινώσει μέτρα για το 2025, τα οποία θα περιληφθούν στο πρόγραμμα σταθερότητας, που θα παρουσιάσει το Υπουργείο Οικονομικών στο τέλος Απριλίου. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση των συντάξεων και μείωση στον φόρο των αγροτών.

«Η Ελλάδα ήταν και είναι θετική έκπληξη για την Ευρώπη. Πρέπει να παραμείνουμε αξιόπιστοι», σημείωσε ακόμη, ενώ, χαρακτήρισε ως «σημαντικές» τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και τη δικαιοσύνη και ανέφερε ότι σύντομα θα παρουσιασθεί ένα σχέδιο για το δημογραφικό.

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ο κ. Πετραλιάς σημείωσε πως προβλέπονται κονδύλια ύψους 600 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για τη «θωράκιση» της χώρας. Ήδη έχει μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίσουν την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών, είναι υποχρεωτική η ασφάλιση για εταιρείες με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ, ενώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κινητοποιήσει περαιτέρω την ιδιωτική ασφάλιση.