ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Υποχώρηση στα 88 δολάρια το βαρέλι - Στα 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη στα πρατήρια το Πάσχα

Πετρέλαιο: Υποχώρηση στα 88 δολάρια το βαρέλι - Στα 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη στα πρατήρια το Πάσχα

Αν και το πετρέλαιο Brent καταγράφει πτώση στα 88 δολάρια το βαρέλι, η αμόλυβδη βενζίνη στα πρατήρια καυσίμων θα πωλείται 2 ευρώ το λίτρο το Πάσχα

Με την τιμή του Brent να καταγράφει, χθες Τετάρτη, εντυπωσιακή πτώση σχεδόν 3% με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 88 δολαρίων το βαρέλι (χαμηλό 97,14 ευρώ), το χαμηλότερο σημείο στον Απρίλιο, βενζίνη και diesel κίνησης στα πρατήρια της χώρας μας συνεχίζουν να καλπάζουν και να βρίσκονται στα υψηλά των τελευταίων 8 μηνών, στα επίπεδα του περασμένου Αυγούστου.

Συγκεκριμένα η τιμή της βενζίνης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών, διαμορφώνεται στα 1,969 ευρώ το λίτρο, ενώ στο τέλος Μαρτίου ήταν στα 1,942 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή για το diesel κίνησης είναι στα 1,715 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,707 ευρώ το λίτρο από το τέλος Μαρτίου.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Άνοδος παρατηρείται και για το πετρέλαιο θέρμανσης παρά το γεγονός ότι η ζήτηση έχει υποχωρήσει σχεδόν στο μηδέν, λόγω καιρικών συνθηκών. Έτσι διαμορφώνεται σα 1,339 ευρώ το λίτρο από 1,328 ευρώ. Αναλυτές μάλιστα σημειώνουν ότι η εν λόγω αγορά είναι ουσιαστικά «νεκρή», αφού κανένας σχεδόν δεν αγοράζει, για δύο αιτίες.

Η μία έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες που δεν θυμίζουν χειμώνα, αλλά καλοκαίρι και από την άλλη οι καταναλωτές δεν θέλουν στην παρούσα περίοδο να αναπληρώσουν αποθέματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 14 περιοχές της χώρας οι μέσες τιμές για την βενζίνη είναι πάνω από τα 2 ευρώ, ενώ σε κάποια πρατήρια η τιμή υπερβαίνει και τα 2,2 ευρώ, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις φτάνει και τα 2,3 ευρώ.

Κακή εξέλιξη

Εντωμεταξύ ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου τόνισε στην ERTNEWS ότι «όπως φαίνεται η τιμή του μπρεντ είναι παγιωμένη στα 90 δολάρια/βαρέλι που σημαίνει για εμάς τους Έλληνες καταναλωτές, 2 ευρώ/λίτρο για τη αμόλυβδη βενζίνη. Για το Πάσχα θεωρώ ότι μέχρι τότε, και εφόσον δεν υπάρχει άλλη κακή εξέλιξη, οι τιμές θα συγκρατηθούν εκεί, αν και είναι ιδιαίτερα υψηλά».

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, η αγορά δεν κλονίστηκε επειδή τίποτα από όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο δεν ήταν χειρότερο για τις αγορές ενέργειας από αυτά που συνέβησαν μετά την 7 Οκτωβρίου του 2023.