ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Πληρωμές στις συντάξεις με νέες αποφάσεις - Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Αναδρομικά: Πληρωμές στις συντάξεις με νέες αποφάσεις - Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Το ΣτΕ ανοίγει θέμα επιστροφών από τη μείωση 7% στους συνταξιούχους του ΝΑΤ

Τρία «ναι» για πληρωμές αναδρομικών στις συντάξεις έρχονται από δύο νέες αποφάσεις Πρωτοδικείων για επιστροφές μειώσεων 11 μηνών σε επικουρικές συνταξιούχων του Δημοσίου και από μία νέα απόφαση του ΣτΕ, η οποία, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, δικαιώνει συνταξιούχους του ΝΑΤ για την αντισυνταγματικότητα της μείωσης 7% που επιβλήθηκε στις κύριες συντάξεις τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στην πράξη τα δικαστήρια προχωρούν ένα βήμα μπροστά από το ΑΕΔ και δεν περιμένουν την απόφασή του για να καταλήξουν στο τι δικαιούνται οι συνταξιούχοι, καθώς τα αναδρομικά από τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις δεν επηρεάζονται ό,τι και αν αποφασίσει το ΑΕΔ. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται και από την εισήγηση του ΑΕΔ, το πιο πιθανό είναι ότι και τα δώρα θα παραμείνουν στο πλαίσιο των διεκδικήσεων, που σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και να τερματίσει την ταλαιπωρία των συνταξιούχων καταβάλλοντας τα αναδρομικά με νομοθετική ρύθμιση.

Αν τελικώς οι ανώτατοι δικαστές του ΑΕΔ αποφασίσουν να μπουν στην ουσία της υπόθεσης και δεν αφήσουν τα πράγματα, όπως έχουν ήδη κριθεί από το ΣτΕ, τότε το μόνο θέμα πάνω στο οποίο θα κληθούν να αποφασίσουν είναι για τα δώρα στις επικουρικές συντάξεις. Το επίμαχο ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να αποφασίσουν αν η περικοπή τους είναι αντισυνταγματική για όλους τους συνταξιούχους, όπως έχει κρίνει το ΣτΕ, ή αν νομίμως περικόπηκαν τα δώρα επικουρικών, όπως έκρινε ο Άρειος Πάγος, όσον αφορά στους συνταξιούχους της Τραπέζης της Ελλάδος, και για το λόγο αυτό ζητήθηκε να πάρει θέση το ΑΕΔ.