ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμολόγια ρεύματος: Πότε αποδίδεται η έκπτωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου στους δικαιούχους

Τιμολόγια ρεύματος: Πότε αποδίδεται η έκπτωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου στους δικαιούχους

Αντίστροφη μέτρηση για την έκπτωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Γ στους δικαιούχους

Μέχρι αύριο Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καλούνται όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να αποδώσουν στους δικαιούχους την έκπτωση που δικαιούνται όσοι έχουν Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο Γ (ΚΟΤ Γ).

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις στην ΗΔΙΚΑ για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ Γ) 2024 είχαν ανοίξει στις 1/2/2024 και η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή μέχρι και 29/2/2024.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το τιμολόγιο είναι για οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023, με σχετική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη και της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου.

ΚΟΤ Γ: Η έκπτωση στα τιμολόγια ρεύματος

Στο πλαίσιο του ΚΟΤ Γ παρέχεται μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση (αποκλειστικά για κύρια κατοικία), η οποία αφορά σε έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 10 λεπτών/kWh.

Λαμβάνεται, μάλιστα, ειδική μέριμνα, προκειμένου η έκπτωση να χορηγείται στη χρέωση προμήθειας για την κατανάλωση ημέρας, αλλά και νύχτας (εφόσον υπάρχει) του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόβλεψη που συμβάλλει, περαιτέρω, στη μείωση του ενεργειακού κόστους των ωφελούμενων νοικοκυριών.

Για όσους δικαιούχους έκαναν την αίτηση μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ως ημερομηνία ένταξης στο ΚΟΤ Γ λογίζεται η 1η Ιανουαρίου 2024 και η έκπτωση χορηγείται για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά. Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας οφείλουν να αποδώσουν στον δικαιούχο αυτήν την έκπτωση μέχρι και την 30ή Απριλίου του 2024.

Τα κριτήρια για το ΚΟΤ Γ

Όσον αφορά στα κριτήρια ένταξης, για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα το ανώτατο, ετήσιο, εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 50.000 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας.

Επισημαίνεται, ακόμη, πως στο πλαίσιο του ΚΟΤ Γ εφαρμόζονται διευρυμένα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τη χορήγηση της έκπτωσης, που ξεκινούν από τις 2.000 kWh/τετράμηνο για τις οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται κατανάλωση 200 KWh, μέχρι του ανώτατου ορίου των 4.000 kWh, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας.

Τέλος, οι δικαιούχοι επωφελούνται για την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν, συγκριτικά με το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσής τους. Αυτή η επιπρόσθετη έκπτωση, λόγω επίτευξης του στόχου εξοικονόμησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης, δηλαδή τα 12 λεπτά/kWh.

Για να ενημερωθείτε εάν είστε δικαιούχος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή εάν μπορείτε να ενταχθείτε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, ακολουθήστε τα παρακάτω 6 βήματα:

Βήμα 1: Εισέλθετε στο σύστημα, όπου θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) σας και να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την επεξεργασία των αναγκαίων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των δικών σας, του/της συζύγου σας και των τέκνων σας.

Βήμα 2: Μετά την έγκριση σας, θα εμφανιστεί μια φόρμα όπου θα πρέπει να συμπληρώσετε ορισμένα προσωπικά σας στοιχεία και να επιλέξετε για ποιο ΚΟΤ επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση.

Βήμα 3: Απαιτείται η συμπλήρωση του αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τυχόν ειδοποιήσεις.

Βήμα 4: Για αιτήσεις στο ΚΟΤ-Α, θα πρέπει να έχετε εγκεκριμένη αίτηση στο ΚΕΑ. Δεν απαιτείται πλέον η ενημέρωση της αίτησης ΚΕΑ κάθε δύο μήνες, αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για αιτήσεις στο ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, καθώς αυτή έχει ήδη δοθεί στο ΚΕΑ. Για αιτήσεις στο ΚΟΤ-Β ή για ένταξη στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet.

Βήμα 5: Μόλις έχουν δοθεί όλες οι απαιτούμενες συγκαταθέσεις των ενηλίκων μελών του νοικοκυριού σας και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαραίτητα πεδία, θα εμφανιστούν πληροφορίες σχετικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6: Εάν πληροίτε τα κριτήρια, πατήστε το κουμπί «Υποβολή Αίτησης». Εάν είστε δικαιούχος του ΚΟΤ, θα εμφανιστεί επίσης το όριο 4μηνης κατανάλωσης για τη χρήση του ΚΟΤ που ζητήσατε. Σε διαφορετική περίπτωση, θα εμφανιστούν λεπτομερώς οι λόγοι απόρριψης από το ΚΟΤ.