ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων: Τι φέρνει το «μπλόκο» του ΣτΕ στους ορόφους

Νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων: Τι φέρνει το «μπλόκο» του ΣτΕ στους ορόφους
Φωτ.: Eurokinissi

Ακίνητα: Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναγνωρίζει το δικαίωμα των δημάρχων να αναστείλουν την εφαρμογή του πριμ ορόφων

Νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων φέρνει απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει τους δημάρχους μέχρι την εκδίκαση στην Ολομέλεια.

Η απόφαση αφορά το πριμ ορόφων που δίνει ο νέος οικοδομικός κανονισμός στα βιοκλιματικά κτίρια.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναστάτωση στον χώρο των κατασκευαστών έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση του πέμπτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για το δικαίωμα των δημάρχων να “παγώσουν” το πριμ ορόφων στα βιοκλιματικά κτίρια.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε νόμιμη την αναστολή των εν λόγω οικοδομικών αδειών από τον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, προκειμένου να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα, μέχρι την εκδίκαση της συνταγματικότητας του νέου οικοδομικού κανονισμού από την Ολομέλεια.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναγνωρίζει το δικαίωμα των δημάρχων να αναστείλουν την εφαρμογή του πριμ ορόφων που δίνει ο νέος οικοδομικός κανονισμός στα βιοκλιματικά κτίρια. Στο σκεπτικό του αναφέρεται στην αποφυγή δημιουργίας τετελεσμένων, μέχρι να εκδικαστεί η συνταγματικότητα του οικοδομικού κανονισμού στην ολομέλεια.

Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έρχεται 3 εβδομάδες μετά την τροπολογία του υπουργείου περιβάλλοντος που έβαζε φρένο σε 2 από τις 3 διατάξεις που επιτρέπουν υπέρβαση ύψους, και αφού 7 συνολικά δήμοι της Αττικής έχουν παγώσει την έγκριση των συγκεκριμένων αδειών.

Ανάμεσα τους και ο δήμος Αθηναίων, που αποφάσισε να μην εγκρίνει άδειες που προβλέπουν υψηλότερα κτίρια από τα όρια που θέτει το βασιλικό διάταγμα του 1955.

Τις διατάξεις του οικοδομικού κανονισμού υπερασπίστηκε εκ νέου ο πρόεδρος του ΤΕΕ, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητες προκειμένου να ανανεωθεί το κτιριακό δυναμικό της χώρας με σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, χωρίς να ανέβει κατακόρυφα η τιμή.

Κύκλοι των κατασκευαστών υποστηρίζουν ότι με την απόφαση του ΣτΕ παγώνει το μεγαλύτερο μέρος της οικοδομικής δραστηριότητας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει διαμηνύσει ότι δεν θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση πριν την απόφαση της ολομέλειας. Ωστόσο ακόμα δεν έχει οριστεί δικάσιμος.

Σχετικές ειδήσεις