ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία:Ηξερε από το 2000 ότι υπάρχουν κίνδυνοι για έξοδο μας...

Γερμανία:Ηξερε από το 2000 ότι υπάρχουν κίνδυνοι για έξοδο μας...

Μια σημαντική αποκάλυψη κάνει το περιοδικό Stern το οποίο επικαλείται έγγραφα της Καγκελαρίας και της Κομισιόν. Σύμφωνα με αυτά, η Γερμανία ήξερε από το 2000 ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Μάλιστα, η Eurostat στις αρχές του 1999, σε δύο έγγραφά της, προειδοποιούσε την Επιτροπή για πιθανά παραποιημένα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτε.

Επιπλέον, στις 12 Μαΐου του ίδιου έτους, ο Πρόεδρος της Eurostat, σε σημείωμα προς τον τότε Επίτροπο για Οικονομική και Νομισματική πολιτική Ιβ Τριμπό ντε Σιλγκί ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει πιθανότατα τις μεταβιβαστικές πληρωμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου, με τρόπο παράτυπο, να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού, για να λάβει την απάντηση: «Υποθέτω ότι η Eurostat ούτε σχεδιάζει διορθώσεις στους αριθμούς ούτε επιθυμεί να συνεχίσει την συζήτηση για το θέμα αυτό».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, στις αρχές του 2000, η Καγκελαρία διέθετε σειρά αρνητικών εισηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, με προειδοποιήσεις για το μεγάλο αναλογικά εμπορικό έλλειμμα, τη μεγάλη εξάρτηση από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά και για τους κινδύνους που απειλούν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Σημείωναν δε ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη για το «σοκ της εισόδου στην Ευρωζώνη».

Να θυμίσουμε απλά ότι η κυβέρνηση Σημίτη στηρίχθηκε στην «επιτυχία» της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ. Ωστόσο, είναι παλιές οι καταγγελίες για παραποιημένα στοιχεία, για το swap με την Goldman Sachs και για σειρά σκανδάλων ώστε η Ελλάδα να φανεί πανέτοιμη και εύρωστη δύναμη.

Πηγή: ANTINEWS