ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ραχόι ζητά «πειστικές» αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής

Ο Ραχόι ζητά «πειστικές» αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής

Η Ισπανία δεν μπορεί να συνεχίσει «να δανείζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα» με τα σημερινά επιτόκια που επιβάλλουν οι αγορές, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Απευθυνόμενος στο ισπανικό κοινοβούλιο, ο κ. Ραχόι τόνισε πως «είναι δύσκολο να δανειζόμαστε σήμερα και θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο, εάν δεν στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την εξυγίανση των δημοσιονομικών και τη μείωση του ελλείμματος».

Η Ισπανία έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 5,3% του ΑΕΠ το 2012, σε σχέση με το 8,9% του 2011.

Το επιτόκιο που πρέπει να πληρώσει η Ισπανία για να δανειστεί παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από 6,8%, παρά τη βοήθεια ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ το ανώτερο της ευρωζώνης προς τις τράπεζες της χώρας, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της έκθεσής τους στη φούσκα των ακινήτων.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας εξέθεσε τις θέσεις που θα υποστηρίξει στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Το πιο επείγον θέμα είναι αυτό της χρηματοδότησης», τόνισε και προσέθεσε ότι αυτό «πλήττει την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες άρα είναι ένα θέμα πρωταρχικής σημασίας», τόνισε.

Ο Iσπανός πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξή του στη δημιουργία μιας ευρύτερης τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης στους κόλπους της ευρωζώνης.

«Θα ζητήσω μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση(...) και ιδιαίτερα μια τραπεζική και δημοσιονομική ένωση», τόνισε.

Τέλος, σημείωσε ότι η Ισπανία μαζί με την Ιταλία και άλλες χώρες θα προσπαθήσουν να πιέσουν ώστε να ληφθούν «πειστικές» αποφάσεις κατά τη διάρκεια της συνόδου.