ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Ανούσιες οι συζητήσεις για περισσότερο χρόνο ή χρήματα

Σόιμπλε: Ανούσιες οι συζητήσεις για περισσότερο χρόνο ή χρήματα

Στην σκληρή του γραμμή απέναντι στην Αθήνα επιμένει το Βερολίνο, απορρίπτοντας ως «ανούσιες στην παρούσα φάση» τις συζητήσεις για περισσότερο χρόνο ή χρήματα αλλά και την πιθανότητα κουρέματος με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα

Το ελληνικό πρόγραμμα έχει ήδη «προσαρμοστεί αρκετά» τόνισε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, λέγοντας πως δεν βλέπει περιθώριο για νέες παραχωρήσεις. Επεσήμανε ιδιαίτερα και τις καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια των δύο εκλογικών μαχών και την μακρά περίοδο ακυβερνησίας.

«Το πρόβλημα με το πρόγραμμα προσαρμογής δεν προέκυψε επειδή έχει λάθη, αλλά επειδή εφαρμόζεται ανεπαρκώς» υπογράμμισε. Και για αυτό, συμπλήρωσε, «δεν βοηθά τώρα να συζητούμε για περισσότερα χρήματα ή για περισσότερο χρόνο».

Ο Γερμανός υπουργός απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο κουρέματος στο ελληνικό χρέος που θα επέβαλε απομειώσεις στα μέλη της Ευρωζώνης που διακρατούν ελληνικό χρέος -ο μεγαλύτερος πιστωτής από τη Γερμανία που συμμετείχε στο πρώτο κούρεμα, σημείωσε, ήταν η κρατική «bad bank» HRE. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, το γερμανικό δημόσιο έχει ήδη «κουρέψει» ελληνικό χρέος, και «δεν έχει νόημα κάθε μισό χρόνο να προχωρούμε σε μία τέτοια κίνηση».

Ο Σόιμπλε, τέλος, επιτέθηκε σε όσους εντός και εκτός Γερμανίας επαναφέρουν τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας πως προκαλεί μεγάλη ζημιά στο ήδη ταραγμένο κλίμα στις αγορές. «Όταν επιθυμεί κανείς να υπάρχει κάποιος βαθμός ηρεμίας, δεν μπορεί να τροφοδοτεί την αβεβαιότητα με σενάρια» τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως ο Σόιμπλε είχε επικρίνει μόλις το Σάββατο τον επικεφαλής του ινστιτούτου ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν, σχετικά με τις εκτιμήσεις του για το κόστος πιθανής ελληνικής εξόδου, λέγοντας πως «θα έπρεπε να αφήσει τους μπακαλίστικους υπολογισμούς να τους κάνουν οι μπακάληδες».