ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογική αμνηστία για τα κρυφά εισοδήματα με την καταβολή φόρου

Φορολογική αμνηστία για τα κρυφά εισοδήματα με την καταβολή φόρου

Τι προβλέπει σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

Φορολογική αμνηστία σε όσους έχουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αδήλωτα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία εξετάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον οι φορολογούμενοι τα δηλώσουν στην εφορία και φορολογηθούν με χαμηλό συντελεστή.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο θα ζητήσει από τους φορολογούμενους να αποκαλύψουν οικειοθελώς εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές , ομόλογα, ακόμη και χρυσό ή έργα τέχνης.

Το ύψος του συντελεστή φορολόγησης αναμένεται ότι θα ανέλθει από 5% έως 10%, ωστόσο θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες. Η ρύθμιση δεν θα αφορά τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), ενώ δεν θα αφορά πολιτικούς και πρόσωπα που άσκησαν από θέσεις ευθύνης δημόσια εξουσία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», όσοι δεν αξιοποιήσουν τη ρύθμιση και εντοπιστούν από τις αρχές, θα τους επιβληθεί πρόστιμο και ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης, ήτοι 45%, ενώ ενδέχεται να απειληθούν με κατάσχεση της προσωπικής τους περιουσίας.

Σύμφωνα με τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου, οι φορολογούμενοι θα λάβουν ένα ειδικό έντυπο, στο οποίο θα συμπληρώσουν όσα δεν έχουν δηλώσει μέχρι τώρα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα κληθούν στην εφορία για συνολική δήλωση.