ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ: Ζητά την ανάκληση απόφασης απελευθέρωσης περιπτέρων

ΕΣΕΕ: Ζητά την ανάκληση απόφασης απελευθέρωσης περιπτέρων

Την ανάκληση της απόφασης για την απελευθέρωση του καθεστώτος διάθεσης καπνοβιομηχανικών προϊόντων και λειτουργίας των περιπτέρων (και της ερμηνείας αυτής) ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία, με την υπ’ αριθμ. Φ900/13/158602/2012 Υπουργική εγκύκλιο – απόφαση απελευθερώνεται το καθεστώς διάθεσης καπνοβιομηχανικών προϊόντων και λειτουργίας των περιπτέρων, βάσει των διατάξεων του ν. 3919/2011, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα καταργούνται οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του καπνοπώλη και η εντοπιότητα, επιτρέπεται η διάθεση από νομικά πρόσωπα, καταργείται η σχετική διοικητική άδεια, επιτρέπεται η απευθείας πώληση από καπνοβιομήχανους και χονδρέμπορους και καταργούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια.

Από την πλευρά της, η ΕΣΕΕ προτείνει:

- Να μην καταργηθεί η εντοπιότητα των δικαιούχων και οι περιορισμοί για τους δικαιούχους.

- Να μην καταργηθεί ο περιορισμός της μίας άδειας ανά άτομο και τα πληθυσμιακά κριτήρια, γιατί θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την υψηλή ανεργία.

- Να μην καταργηθεί ο περιορισμός μίσθωσης στα νομικά πρόσωπα, που αποβλέπουν με την άδεια περιπτέρου να λειτουργούν σούπερ μάρκετ 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα.

- Να μεταφερθεί η αρμοδιότητα ρύθμισης του καθεστώτος των περιπτέρων στο υπουργείο Ανάπτυξης.