ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ : Οι αποκρατικοποιήσεις θα προσελκύσουν ξένα κεφάλαια

Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ : Οι αποκρατικοποιήσεις θα προσελκύσουν ξένα κεφάλαια

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές, καθώς προωθεί αποφασιστικά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων», δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στην Financial Times, ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Τάκης Αθανασόπουλος, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times.

Ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε πως «Αν μπορέσουμε να αλλάξουμε την ψυχολογία, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι η χώρα δεν είναι κορεσμένη σε κανέναν τομέα, ιδιαίτερα στον τουρισμό», δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου.

Ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, κ. Τάκης Αθανασόπουλος προσδοκά ότι η πώληση της ΔΕΠΑ (Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου) και της αδελφής - εταιρείας της ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).

Η επένδυση αυτή θα δώσει ώθηση για την άντληση 19 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους διεθνείς πιστωτές της. "

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πρόσθεσε ότι «Αναμένουμε 4 ή 5 εταιρείες να φθάσουν στο τελικό στάδιο (του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ) και να καταλήξουμε σε συμφωνία έως το τέλος του Ιανουαρίου»

Στο άρθρο αναφέρονται και οι 14 εταιρείες αερίου έχουν ήδη προκριθεί για να υποβάλλουν προσφορές για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ, μεταξύ των οποίων είναι διεθνείς όμιλοι, όπως η Eni και η Edison, η γιαπωνέζικη Mitsui και η ρωσική Gazprom, η οποία είναι ο κύριος προμηθευτής αερίου της Ελλάδας. Δεν αναφέρθηκε βέβαια η τιμή της συμφωνίας για την πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ

Ακόμα αναφέρθηκε σε δύο συμφωνίες που είναι πιθανό να ολοκληρωθούν φέτος: Η ενοικίαση για 90 χρόνια του ολυμπιακού κέντρου IBC και η πώληση των κρατικών λαχείων. Οι δύο αυτές συμφωνίες θα έφερναν έσοδα 300 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο τεστ για τον κ. Αθανασόπουλο θα είναι η προώθηση της αξιοποίησης του Ελληνικού, αναφέρει το δημοσίευμα. Στη δεύτερη φάση του σχετικού διαγωνισμού, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2013, συμμετέχουν 4 υποψήφιοι.