ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πακέτο μέτρων πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τις 8 Οκτωβρίου

Το πακέτο μέτρων πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τις 8 Οκτωβρίου

«Ως τις 8 Οκτωβρίου πρέπει να έχουν "κλείσει" όλα τα μέτρα», σημειώνει υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να συμφωνηθεί σχεδόν το σύνολο των μέτρων (το 95%, τουλάχιστον, του πακέτου) ως την Κυριακή ενώ έγινε γνωστό ότι οι επικεφαλής της τρόικας είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσουν την Κυριακή ή την Δευτέρα και να επιστρέψουν πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, αναφέρει Το Βήμα.

Αναφορικά με τη συνάντηση της Πέμπτης, η ίδια η πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, ότι για να επιστρέφουν οι πολιτικοί αρχηγοί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μετά τη χθεσινή διαφωνία, τότε σημαίνει ότι υπάρχει διάθεση συμβιβασμού.

«Τελειώσαμε από μισθούς και συντάξεις δεν υπάρχουν άλλα τέτοια μέτρα, τα υπόλοιπα θα έλθουν από τον εκσυγχρονισμό του κράτους», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι στα περίπου 9 έως 9,5 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση του ορίου ηλίκίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, η οποία αποδίσει σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ 1,1 δισ. ευρώ. Συνολικά έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

- 6,5 δισ. ευρώ από περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και

- 1,5 δισ. ευρώ, περίπου, από περικοπές διαρθρωτικού χαρακτήρα , δηλαδή σύνολο 8 δισ. ευρώ. Μαζί με το 1,1 δισ. ευρώ που δέχεται το ΔΝΤ από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, το συνολικό ποσό του πακέτου βρίσκεται λίγο πιό πάνω από τα 9 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι της συζήτησης ακόμη υπάρχει και το σχέδιο νέου τύπου εφεδρείας.

Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν με τα τεχνικά κλιμάκια αν δεν υπάρξει συμφωνία ως την Κυριακή.