Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο μετά τη σημερινή συνάντηση

«Ανοικτά» παραμένουν ακόμη κάποια από τα «μέτωπα» στο πακέτο των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών και των 2 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων, αλλά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζει αισιοδοξία ότι «στόχος είναι όταν επανέλθουν οι επικεφαλής - σε μια εβδομάδα -, να είναι κλεισμένο το πακέτο».
Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο μετά τη σημερινή συνάντηση
2'

Όπως τόνισε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος μετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, «υπάρχει πρόοδος, βρέθηκε κοινός τόπος, κοινή συνισταμένη. Υπάρχουν ακόμα κομμάτια που μένουν προς διερεύνηση και συζήτηση, όχι, όμως, θέματα σύγκρουσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προς διερεύνηση ζητήματα αφορούν τόσο στο σκέλος των δαπανών, όσο και σε εκείνο των εσόδων, και το δύσκολο έγκειται στην κατανομή των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ, ώστε να είναι κοινωνικά δικαιότερα. Πρόσθεσε δε κατηγορηματικά, ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Ειδική προστασία προς τους αδύναμους, και να γίνουν αποδεκτά από τους εταίρους όσο το δυνατόν περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα». Όμως, είναι ακόμη άγνωστο εάν στην περίπτωση που και τότε δεν δεχθούν ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα, θα επανέλθουν στην απαίτηση για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών, αφού ολοκληρώθηκε και η σημερινή 3ωρη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, θα αναχωρήσουν από την Αθήνα και θα επανέλθουν μετά από περίπου μια εβδομάδα. Το χρονικό αυτό διάστημα, θα παραμείνουν τα τεχνικά κλιμάκια για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, προκειμένου, με την επάνοδο των επικεφαλής, να υπάρξει συμφωνία.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει, παράλληλα, ότι οι βασικοί χρονικοί στόχοι για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δεν έχουν μεταβληθεί (η συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και η Σύνοδος Κορυφής στις 18 του ίδιου μηνός). Έτσι, εκ των πραγμάτων, δεν θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες λίστα με συγκεκριμένα μέτρα, ενώ δεν τέθηκε ποτέ στις διαπραγματεύσεις θέμα να «σπάσει» η δόση των 31,5 δισ. ευρώ και αρχικά να δοθεί στη χώρα ένα μικρότερο ποσό, ως δάνειο- γέφυρα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή