ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαφωνούν Μέρκελ και Κάμερον- Προς ματαίωση η Σύνοδος Κορυφής

Διαφωνούν Μέρκελ και Κάμερον- Προς ματαίωση η Σύνοδος Κορυφής

Στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο να ματαιωθεί η Σύνοδος Κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου, ενώ εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες για τη εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στα κράτη – μέλη όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων «ANSA», επικαλούμενο πηγές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δουλεύουμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά όλα δείχνουν και είναι αδύνατο να ξεπερασθεί το βρετανικό βέτο», σχολιάζουν πηγές, που εμφανίζουν τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον αμετάπειστο.

Το σημείο διαφωνιών συνιστά ο καθορισμός του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020.

Από την μία πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη στήριξη των χωρών που ευνοούνται από την αναλογία οικονομικής συμμετοχής – κοινοτικών κονδυλίων, ζητούν μικρή αύξηση στον προϋπολογισμό και από την άλλη η Μεγάλη Βρετανία, που, υπό την πίεση των ευρωσκεπτικιστών, απαιτεί μείωση.

Οι διαφορές μεταξύ των κρατών, όπως φάνηκε και από την άκαρπη προχθεσινή επίσκεψη – αστραπή της Άνγκελα Μέρκελ στο Λονδίνο, φαίνεται προς το παρόν και παρά την συμβιβαστική πρωτοβουλία του Βερολίνου, ότι είναι αδύνατο να γεφυρωθούν.