ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σουλτς:Θα καταψηφίσω τον προϋπολογισμό αν συμφωνηθούν μεγάλες μειώσεις

Σουλτς:Θα καταψηφίσω τον προϋπολογισμό αν συμφωνηθούν μεγάλες μειώσεις

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς απείλησε σήμερα ότι θα καταψηφίσει το προσχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, αν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συμφωνήσουν σε πολύ μεγάλες μειώσεις.

«Έχω την εντύπωση ότι θα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε έναν δίκαιο συμβιβασμό», δήλωσε ο Σουλτς προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). «Αμφιβάλλω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», πρόσθεσε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει έναν προϋπολογισμό ύψους 1,047 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Προσπαθώντας να απαντήσει στο αίτημα πολλών χωρών μελών να μειωθούν οι δαπάνες, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι υπέβαλε μια πρώτη πρόταση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στην οποία περιλαμβάνονται περικοπές δαπανών ύψους 75 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Ακόμα κι αν υπάρξει ένας συμβιβασμός στη βάση των αριθμών του Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ή πιο πάνω, σίγουρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πει όχι», σημείωσε ο Σουλτς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να εμποδίσει την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Από την άλλη, ο Σουλτς χαρακτήρισε «απροσδόκητη» τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε απειλήσει τον Οκτώβριο ότι θα ασκήσει βέτο σε μια ενδεχόμενη αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. «Πίστευα ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις σήμερα. Αν κάποιος έρθει και πει «το δέχεστε, ή όχι», δεν θα υπάρξει συμφωνία. Δεν θα πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για τελεσίγραφο», κατέληξε ο Σουλτς.