«Ανταρσία» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα «κλειστά επαγγέλματα»

Το δρόμο προς την Ολομέλεια της Βουλής παίρνει το νομοσχέδιο που απελευθερώνει τα «κλειστά» επαγγέλματα...

Το δρόμο προς την Ολομέλεια της Βουλής παίρνει το νομοσχέδιο που απελευθερώνει τα «κλειστά» επαγγέλματα, καθώς έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Ωστόσο, χαρακτηριστικό της συζήτησης, πέραν των επικρίσεων που διατύπωσαν για το νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, ήταν και τα «φίλια πυρά» που δέχθηκε η κυβέρνηση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-μέλη της επιτροπής, που εξέφρασαν επιφυλάξεις και ενστάσεις σε επιμέρους ρυθμίσεις.

Η ΝΔ επιφυλάχθηκε για τη στάση που θα κρατήσει έναντι του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ενώ ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλαν ότι θα το καταψηφίσουν.

Η ΝΔ, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν περισσότερες αποσαφηνίσεις και δικαιότερες ρυθμίσεις.

Οι «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ

Περισσότερες αποσαφηνίσεις και δικαιότερες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο ζήτησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην επιτροπή που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο.

Ο Νάσος Αλευράς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να απελευθερώσει τα κλειστά επαγγέλματα με πιο γενναίους τρόπους. Ο Κώστας Σπηλιόπουλος προέβλεψε ότι αυτοί που θα «πληρώσουν» την απελευθέρωση δεν είναι άλλοι από τους νέους επαγγελματίες.

Την ανάγκη για ένα «άνοιγμα» καθαρό και δίκαιο, που θα δημιουργεί ευελιξία στην αγορά και μειωμένο κόστος τόνισε η Έλενα Παναρίτη, επισημαίνοντας ότι η διεθνής εμπειρία λέει ότι «αν αφήσουμε τα παράθυρα ανοιχτά θα γυρίσουμε πίσω».

«Δεν μπορεί κάποιοι με την ψήφο μας να είναι προστατευόμενο είδος με εγγυημένο εισόδημα όταν για άλλους κόβουμε μισθούς και συντάξεις», υποστήριξε ο Γιάννης Αμοιρίδης, ενώ ο Σπυροπάνος Μαργέλης κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο διατηρεί κραυγαλέα προνόμια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Γείτονας επεσήμανε ότι εάν δεν επιβληθούν περιορισμοί, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για απορρύθμιση της αγοράς, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης έκανε λόγο για «σκανδαλώδεις εξαιρέσεις» ορισμένων επαγγελμάτων από την προωθούμενη ρύθμιση.

Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης υποστήριξε ότι οι επικρίσεις που διατυπώθηκαν έχουν σκοπό να μεταθέσουν στο μέλλον τις όποιες αλλαγές, με συνέπεια την «παραπομπή τους στις καλένδες».

πηγή: newscode.gr