Τα τρία σενάρια της UBS για το «Ελληνικό ζήτημα»

Σε σημερινή της έκθεση η UBS εξετάζει ένα μείγμα σεναρίων...

Σε σημερινή της έκθεση η UBS εξετάζει ένα μείγμα σεναρίων σχετικά με το ποια θα είναι η κατάληξη για το ελληνικό ζήτημα χρέους.

Τονίζει πως το καλύτερο σενάριο περιλαμβάνει ότι ξεκινάει εκ νέου η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, ακολουθεί η επέκταση του σχεδίου μετά από τρία χρόνια. Ακολουθεί στη συνέχεια μια συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους, πιθανότατα και με haircuts, ώστε η Ελλάδα να μπει ξανά σε ένα βιώσιμο μονοπάτι. Ωστόσο, δεν αποκλείει μια πλήρη χρεοκοπία με τη συμμετοχή και ιδιωτικών επενδυτών. Όλα αυτά τα σενάρια όμως όπως τονίζει θα μπορούσαν να συμβούν χωρίς η Ελλάδα να βγει από το ευρώ.

Η UBS εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα αναμένεται φέτος να κάνει άλλο ένα βήμα προς τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών της.

Όσον αφορά το στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 7,4% φέτος από την Ελληνική Κυβέρνηση η UBS αναφέρει: «Αναμένουμε ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί εξαιτίας του carry-over των μέτρων του περασμένου έτους, αλλά και των νέων μέτρων που υλοποιούνται φέτος». Μεσοπρόθεσμα, εκτιμά ότι το βασικό ζήτημα θα παραμείνει η μείωση του ελλείμματος, το οποίο εκτιμάται ότι το 2014 θα είναι κάτω του 3% και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 6%.

Όπως τονίζει, μια χρεοκοπία «είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία». Κοινώς, μεταξύ της ανακοίνωσης μιας χρεοκοπίας ή μιας αναδιάρθρωσης και του «κλεισίματος» της συμφωνίας, θα πρέπει να περιμένει κανείς έξι μήνες, και σημαντικό αριθμό εμποδίων που θα πρέπει να ξεπεραστούν, καθώς πιθανότατα θα προκαλέσουν μεταβλητότητα στην αγορά.

Πηγή: www.newscode.gr