Το Eurogroup συζητά την επαναγορά ομολόγων

Το Eurogroup συζητά την επαναγορά ομολόγων

Μία εβδομάδα μετά τη συμφωνία για τη συνέχιση της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, το Eurogroup συζητά σήμερα τις λεπτομέρειες του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι ομόλογοί του στην ευρωζώνη θα ενημερωθούν σήμερα στις Βρυξέλλες από τον Γιάννη Στουρνάρα για το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, του οποίου η επιτυχής εφαρμογή συνιστά προϋπόθεση για τη συνέχιση της δανειακής βοήθειας προς την Αθήνα.

 Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 40 δισ. ευρώ δαπανώντας 10 δισ. ευρώ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών να επιδείξει προθυμία να πουλήσει ομόλογα σε τιμή κατά πολύ χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας. Επειδή υπάρχουν ομόλογα διαφορετικής ωρίμανσης, η τιμή της επαναγοράς τους υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται από 26 έως 35 λεπτά ανά ευρώ.

Τα αποτελέσματα της επιχείρησης επαναγοράς ομολόγων αναμένονται στα μέσα του Δεκεμβρίου. Το Eurogroup αναμένεται να αποφασίσει στις 13 Δεκεμβρίου την εκταμίευση των 44 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας.