Νέα μέτρα λιτότητας θα εξαγγείλει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας

Νέα μέτρα λιτότητας θα εξαγγείλει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας

Η ιρλανδική κυβέρνηση πρόκειται να δοκιμάσει την υπομονή των πολιτών και την ελαστικότητα της οικονομίας, καθώς θα ανακοινώσει σήμερα (Τετάρτη) ένα ακόμα σχέδιο λιτότητας για την εξοικονόμηση 3,5 δισ. ευρώ, στον έκτο προϋπολογισμό της χώρας από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση.

Η Ιρλανδία έχει πραγματοποιήσει μια περιορισμένη επιστροφή στις αγορές ομολόγων και αποτελεί μία από τις λίγες χώρες της ζώνης του ευρώ που έχει καταφέρει να σημειώσει ήπια ανάπτυξη. Έχοντας όμως ένα από τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη, αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω σκληρές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.

«Ο αυριανός προϋπολογισμός θα είναι σκληρός, αλλά θα μας φέρει στο 85% των ρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Ίμον Γκίλμορ.

Οι γενικές γραμμές του προϋπολογισμού έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο των όρων του πακέτου της Ιρλανδίας ύψους 85 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Περίπου 1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα νέα φορολογικά μέτρα, 500 εκατ. ευρώ από περικοπές στον προϋπολογισμό της χώρας και 1,7 δισ. θα εξοικονομηθούν από τρέχουσες τμηματικές δαπάνες.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη στις 14:30 (τοπική ώρα) το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων –τα οποία θα περιλαμβάνουν και τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Η προσεκτική εφαρμογή του σχεδίου λιτότητας της Ιρλανδίας, έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τις εντυπώσεις των επενδυτών και έχει βοηθήσει τις αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων για το 2020, στο 4,5%.

Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, παρά την ανεργία που έχει φτάσει στο 15% και τους ιδιοκτήτες ακινήτων να βρίσκονται σε απόγνωση προκειμένου να πληρώσουν τα δάνεια, η κυβέρνηση φαίνεται ότι πρόκειται να δοκιμάσει περαιτέρω την υπομονή των πολιτών.

Ο Μάικλ Ο Ράιλι, πρόεδρος του Συμβουλίου των Εμπορικών Συνδικάτων, δήλωσε ότι αναμένεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις έξω από το κοινοβούλιο και άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης. «Είμαι σίγουρος ότι αυτό που έχει μπροστά της η χώρα είναι ακόμα περισσότερες διαδηλώσεις», είπε.