Το ποσό των 23,9 εκατ. ευρώ πληρώνουν σε ενοίκια τα ταμεία

Το ποσό των 23,9 εκατ. ευρώ πληρώνουν σε ενοίκια τα ταμεία

"Οδηγία» στις διοικήσεις των Ταμείων και των Οργανισμών να περιορίσουν κατά 30% τις δαπάνες για τα ενοίκια, ύψους 23,9 εκατ ευρώ, που καταβάλλουν κάθε χρόνο και, ταυτόχρονα, να προχωρήσουν στην Αξιοποίηση ιδιόκτητων κτιρίων που, τα περισσότερα, παραμένουν... αδρανή, εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης.

Οπως έδειξε η πρώτη φάση της απογραφής (η οποία ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα με την καταγραφή των ιδιόκτητων, των κενών και των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων), τα Ταμεία και το υπουργείο Εργασίας νοικιάζουν συνολικά 834 ακίνητα ξοδεύοντας 23,9 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όπως διαβάζουμε στην "Ημερησία". Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται τα μισθώματα 58 κτιρίων των συνδικαλιστικών οργανώσεων (οι οποίες επιχορηγούνται για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών).

Με βάση τα στοιχεία:

Το 65,8% των ακινήτων (549) είναι νοικιασμένα από ασφαλιστικά ταμεία τα οποία πληρώνουν το 72% της συνολικής δαπάνης (17,2 εκατ ευρώ σε σύνολο 23,9 εκατ. ευρώ). Ο μεγαλύτερος ενοικιαστής είναι το ΙΚΑ , με 277 ακίνητα και ετήσια μισθώματα 10,9 εκατ. ευρώ.

Υψηλά ποσά καταβάλλουν, λόγω και του εκτεταμένου πανελλαδικά δικτύου υπηρεσιών, ο ΟΑΕΔ (για 96 ακίνητα πληρώνει 3,4 εκατ. ευρώ) και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (για 83 ακίνητα καταβάλει 1,5 εκατ. ευρώ). Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης δαπανών και μετά την κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας, το ΣΕΠΕ και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας μεταφέρονται από αυτό τον μήνα και έως τις αρχές του νέου χρόνου σε ιδιόκτητα κτίρια ή συγχωνεύονται (από την οδό Πειραιώς, το υπουργείο μετακομίζει στο ενοικιαζόμενο κτίριο επί της οδού Σταδίου, όπου στεγάζεται η ΓΓΚΑ).

Στο πλαίσιο του ελέγχου του καθεστώτος χρήσης των ακινήτων (ιδιόχρηση, κενό, ενοικιασμένο κ.α.) και με δεδομένη την απόφαση εξοικονόμησης δαπανών, τα Ταμεία έχουν κληθεί να αποστείλουν έως το τέλος αυτής της εβδομάδας όλα τα σχετικά στοιχεία. Και από τις αρχές του 2013, όπως υπογραμμίζουν στελέχη του υπουργείου, θα ξεκινήσουν διαδικασίες μετεγκατάστασης και συστέγασης ακόμη και διαφορετικών υπηρεσιών.