ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση 24 ωρών για την επαναγορά ομολόγων

Παράταση 24 ωρών για την επαναγορά ομολόγων

Παράταση για 24 ώρες πήρε η διαδικασία της επαναγοράς ομολόγων, με στόχο να συγκεντρωθεί το ποσό των 30 δισ. ευρώ και να καλυφθούν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ του δανείου.

Το ελληνικό δημόσιο φαίνεται να έχει δεχθεί προσφορές 3 ως 4 δισ. λιγότερα από το στόχο των 30 δισ. ευρώ. Το κενό ίσως καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες.

Την παράταση αποφάσισε την Κυριακή το Euro Working Group που συνεδρίασε προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της επαναγοράς. Έτσι, το Βιβλίο Προσφορών αναμένεται να ανοίξει εκ νέου σήμερα, Δευτέρα και έως την Τρίτη.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν την Κυριακή το ενδεχόμενο να αυξηθεί και το κεφάλαιο των 10 δισ. ευρώ, που δίνονται ως δάνειο του EFSF για την επαναγορά, ώστε να αγοραστούν ομόλογα πάνω από 30 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ εμφανίστηκε κατ' αρχήν ικανοποιημένος.

"Μέχρι την Δευτέρα ή την Τρίτη, θα μπορεί κανείς να πει με σχετική σιγουριά ότι τα πράγματα έχουν πάει καλά" δήλωσε ο πρωθυπουργός.