Άνοδο 1% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Άνοδο 1% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Άνοδο 1% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο εφέτος, σε ετήσια βάση.

 Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποιήθηκαν τα εξής:

Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Νοεμβρίου 2012 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2011, προκύπτει αύξηση 1% έναντι αύξησης 2,9% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2011 προς το 2010.

Ο Γενικός Δείκτης, τον Νοέμβριο 2012 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2012, παρουσίασε μείωση 0,5% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Η αύξηση κατά 1% τον Νοέμβριο, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

 α) Κατά 2,4% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

  β) Κατά 11,7% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

  γ) Κατά 1,6% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα είδη: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), τέλη κυκλοφορίας, εισιτήρια αεροπλάνων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα αυτοκίνητα.

  2. Από τις μειώσεις των δεικτών:

  α) Κατά 1,4% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός».

   β) Κατά 3,5% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, οικιακές συσκευές και οικιακές υπηρεσίες.

    γ) Κατά 2,9% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των νοσοκομείων και κλινικών.

    δ) Κατά 1,9% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

    ε) Κατά 2,6% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού- υπολογιστών και των υπηρεσιών αναψυχής.

    στ) Κατά 3,6% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

    ζ) Κατά 1,6% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων- κομμωτηρίων- ειδών ατομικής φροντίδας.

 Εξάλλου, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε τον Νοέμβριο κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,9% τον Οκτώβριο και αύξησης 2,8 τον Νοέμβριο 2011. Ενώ, τον Νοέμβριο 2012 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2012, παρουσίασε μείωση 0,3%, έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2011.